Sort sol i Ølene (fotograf: Stefan Asp)

DOF Bornholm afholder løbende ture, møder og arrangementer for medlemmer af Dansk Ornitologisk Forening (DOF). På denne side kan du se en oversigt over kommende aktiviteter. Hold øje med siden løbende, da den opdateres jævnligt med nyeste aktiviteter. Du kan læse DOF-Bornholms regler for afbestilling og afbud til ture HER.

  

Månedstur: December 2022

solsort hd1280

Foto: Stefan Asp

Søndag den 4. december kl. 10.00 mødes vi som sædvanligt midt i Almindingen på P-pladsen ved krydset Almindingsvej/Segenvej nær Koldekilde.
Vi kører til Nexø Sydstrand, hvor vi går en tur for at se på fugle. Især ænder og gæs plus en hel del andre arter som plejer at opholde sig på lokaliteten. Går langs kysten i sydlig retning. Kigger lidt på Balkalyngen og skovfugle i nærheden. Senere kører vi til Slamrebjerg og besøger Lille Krusegård, hvor vi spiser den medbragte madpakke i haven der. Måske vi bliver i julehumør, idet der er et stort julemarked m.v. på stedet.
Alt i alt varer turen 2-3 timer. Alle er velkomne. Det er gratis at deltage. Det er i øvrigt muligt at støde til turen ved Nexø Sydstrand kl. 10.25. Turen arrangeres af DOF Bornholm

Dato: Søndag d. 4. december kl. 10.00

Mødested: P-pladsen ved krydset Almindingsvej/Segenvej

Turledere: Turleder er Eilif S. Bendtsen, mobil tlf. 23 48 80 04

 

Kratluskertur og trækgæster

Vinterens første eller efterårets sidste trækgæster? Tag med på tur ved Svaneke Fyr og lad os nyde fuglene og se, om vi ikke kan finde noget sjovt sammen. I november kan vi være heldige med de første Silkehaler eller drosselflokke fra nord og forhåbentlig en del andefugle på vandet. Vi går fra Svaneke fyr mod Grisby og retur. Den naturskønne og hyggelige kyststi følges og guider på turen er ungdomsmedlemmer på Bornholm. Turen er for alle med hang til fuglekigning og især også øens Ørneklubmedlemmer.

Dato: Lørdag d. 12. november kl. 08:30

Sted: På P-pladsen ud for adressen “Ved Stranden” nr. 4 i Svaneke.

Turledere: Otto, Carit, Alfred, Marius, Louis og Sune, tlf. 51 90 21 42

 

Fugletur og julehygge

Traditionen tro går årets sidste DOF-Bornholm tur til at se på fugle på Hasle Flak og herfra langs kysten forbi Klympen, ”Peter Olsens Havn” og op gennem Hasle Lystskov. I modsætning til tidligere år, hvor vi har sluttet i ”Det Hvide Hus”, går vi i år tilbage til den overdækkede bålplads på Hasle Fælled ved siden af ”Nordliv”, tidligere Hasle Vandrerhjem. Turen slutter her med social hygge med lidt gløgg og æbleskiver, som er forberedt af Ida og Gerda samt Hanne Rasmussen.

Dato: Søndag d. 11. december kl. 10.00

Mødested: Hasle Røgeri, Søndre Bæk 20, 3790 Hasle.

Turledere: Kell Olsen, tlf. 23 24 20 08, Karsten Rasmussen og Ida Olsen.

 

Vinterkystfugletælling

Vinterkystfugletælling finder sted i weekenden d. 14. og 15. januar 2023.

Kontaktperson: Hanne Tøttrup, tlf. 20 27 01 58.

 

Godnat til kærhøgene i Ølene

Vi går ind til fugletårnet i den sydlige del af Ølene for at se Blå Kærhøg gå til overnatning i tagrørene. Det er et fascinerende syn, når de pludselig dukker op over skoven og danser ind over mosen. Det er ikke til at vide, hvad der ellers kommer forbi, måske en Havørn? Tag gerne kaffen med, vi kommer til at stå i fugletårnet det meste af tiden. Varighed: 2,5 time.

Dato: Lørdag d. 21. januar kl. 14.00

Mødested: Pedersker Jagthytte, Ølenevej 42 J, 3720 Aakirkeby

Turledere: Henriette Tøttrup Hansen, tlf. 24 60 50 89 og Alfred Tøttrup Hansen

 

Mine fugle - dine fugle

Jens Christensen fortæller om, hvordan det var at være fuglekigger på Bornholm i 1960-erne i forhold til i dag. Hjælpemidlerne var meget forskellige.

Derefter vil deltagere fra DOF Bornholms tur til fjeldområderne i Mellemsverige fortælle om og vise billeder fra den meget vellykkede tur.

Medbring selv kaffe/te.

Dato: Mandag d. 23. januar kl. 19.00 på Rønne Bibliotek (salen).

 

Generalforsamling

Vi går først en tur i kystområdet syd for Hasle samt i Hasle Lystskov. Ca. kl. 12 går vi til Heroldsgade 4, hvor foreningen byder på en sandwich. Derefter afholder vi generalforsamlingen.

Dagsorden ifølge vedtægterne.

Tilmelding: Senest mandag d. 6. februar til Hanne Tøttrup på tlf. 20 27 01 58 eller e-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Dato: Lørdag d. 11. februar kl. 10.00

Mødested: Hasle Røgeri, Søndre Bæk 20, 3790 Hasle

 

Sig farvel til vinteren

Vi mødes i foreningens fugleskjul og her kan vi byde Dorte Bugge Jensen fra Naturstyrelsen velkommen. Hun kan fortælle om Ekkodalens moser – både hvad der er sket indtil nu og hvad fremtiden vil bringe i dette spændende område.

Luften bør være fuld af lærkesange og mon ikke de første Viber er ankommet? Er vi heldige, ser vi årets første Traner på turen. På vandet raster masser af svømmefugle. Ænderne er i deres flotteste dragt og vi kan håbe på både Spidsand, en tidlig Gravand, Sædgæs og måske endda Kortnæbbet Gås. Efter at have besigtiget stedet går vi de 2 km til Egeholm. Her er vandtæt fodtøj en god idé. Undervejs underholder mejserne med deres sang og Ravnene er også i forårshumør. Fra Egeholm er der en fin udsigt til de nye vådområder. Vi spejder efter Stor Tornskade og det skulle ikke undre, om Havørn eller Vandrefalk dukker op.

Turen forventes afsluttet kl. 16.

Dato: Torsdag d. 23. februar kl. 13.00

Mødested: Udkærsskjulet. Adgang fra grusvejen over for Springbakkeveje 6, 3720 Aakirkeby

Turledere: Lisbeth Nygaard Nilsson og Carsten Andersen, tlf. 23 44 02 56

 

Galløkken

Vi går en tur rundt på Galløkken og møder forårsbebuderne. Vi kigger efter Stor Skallesluger og andre andefugle ved kysten. Spætterne er i fuld gang i skoven. Er vi heldige, er Skovhornuglerne stadig på vinterstedet. Turen varer 2 timer.

Dato: Lørdag d. 11. marts kl. 9.00

Mødested: P-plads ved Rønne Vandrerhjem, Arsenalvej 12, 3700 Rønnr

Turleder: Per C. Pedersen, tlf. 29 17 67 05

 

Fugle-påsketur til smykkesøerne Pyritsøen, Smaragdsøen, Safirsøen, samt Sorthat Odde

Vi starter ved Pyritsøen, hvor der vil blive fortalt om DOF-Bornholms ødækkende Stor Skallesluger- redekasseprojekt. Ved Pyritsøen er der ophængt 8 stk. Stor Skalleluger-kasser og 2 stk. Hvinand-kasser. I 2022 var der Stor Skallesluger i alle kasser, men ingen Hvinand.

Vi ser, hvad der ligger af fugle i Pyritsøen, tager et kig ud over Sorthat Odde og går herefter til Smaragdsøen og gennem skoven til Safirsøen. Vi slutter turen på Sorthat Odde ved bænkene ved fiskeskurene, hvor vi kan indtage egen medbragt drikkelse/madpakke.

Dato: Mandag den 10. april 2023 (anden påskedag) kl. 10.00

Mødested: For enden af Havvej ved Pyritsøen.

Turledere: Kell Olsen, tlf. 23 24 20 08 og Ole Pedersen, tlf. 40 26 33 07