DOF Bornholm afholder løbende ture, møder og arrangementer for medlemmer af Dansk Ornitologisk Forening (DOF). På denne side kan du se en oversigt over kommende aktiviteter. Hold øje med siden løbende, da den opdateres jævnligt med nyeste aktiviteter. Du kan læse DOF-Bornholms regler for afbestilling og afbud til ture HER.
Månedsture
Disse ture fortsætter i hver måned med mødested i Almindingen ved Koldekilde/Segenvej/Almindingsvej kl. 10.00. Vi samkører 2-3 timer i privatbiler til flere aktuelle fuglelokaliteter. Medbring mad og drikke til en lille hyggestund/evaluering af turen.Disse ture fortsætter i hver måned med mødested i Almindingen ved Koldekilde/Segenvej/Almindingsvej kl. 10.00. Vi samkører 2-3 timer i privatbiler til flere aktuelle fuglelokaliteter. Medbring mad og drikke til en lille hyggestund/evaluering af turen.Næste datoer bliver: 1/12 og i 2025: 5/1, 2/2, 2/3, 6/4 og 4/5.Turleder: Eilif S. Bendtsen, tlf. 23 48 80 04
Månedstur - 1. december kl.10
Søndag den 1. december 2024 er der månedstur. Vi mødes kl. 1000 på p-pladsen ved vejkrydset Almindingsvej - Segenvej ved Koldekilde skovfogedhus.
Vi kører til Nexø Sydstrand, hvor vi går en lille tur blandt gæs, ænder, måger m.v. Senere kører vil til Salthammer Odde ved Snogebæk. Her er der ofte mange fugle. Måske Sortgrå Ryler. I shelteret afsluttes turen med fællesspisning af den medbragte madpakke. Alle er velkomne .
Turen varer 2-3 timer. Det er gratis at deltage. Det er muligt at støde til turen kl. 1030 ved Salthammer.
Turleder er Eilif S. Bendtsen, mobil 23 48 80 04.
Fugletur og julehygge - Søndag d. 8. december kl. 10.00
Mødested: Mødested: P-pladsen ved Hammerhavns Kiosken, Sænevej 15, 3770 Allinge.Mødested: P-pladsen ved Hammerhavns Kiosken, Sænevej 15, 3770 Allinge.
Årets sidste DOF Bornholm-fugletur er rundt om Hammersø.Årets sidste DOF Bornholm-fugletur er rundt om Hammersø.Fra P-pladsen på Hammerhavn går vi op ad Sænevej, drejer ind ad Hammersøvej for at gå en tur rundt om Hammersø. Herfra går vi retur til opholdsrummet ved siden af kiosken for at afslutte med lidt indendørs social hygge med gløgg og æbleskiver, som er forberedt af Pauli, Gerda, Tove og Ole. Husk selv at medbringe krus, tallerken og gaffel.
Turledere: Kell Olsen, tlf. 23 24 20 08 og Karsten Rasmussen.
Island – fugle, flora, fjelde - Mandag d. 13. januar kl. 19.00
Mødested: Rønne Bibliotek, Pingels Allé 1, 3700 Rønne
På denne aften kan du i ord og billeder komme med på en rejse til Islands kontrastfyldte og storladne natur. Fem af lokalafdelingens medlemmer opsøgte i juni 2023 eventyret i det nordatlantiske land, i alt 16 oplevelsesmættede døgn med fugle, hvaler, fjelde, vandfald, gejsere, isbjerge, gletsjere, boblende svovlsumpe, vulkankratere og konstant skiftende vejrlig. Det blev til mange fuglearter og deriblandt Islom, Sule, Nordisk Lappedykker, Strømand, Odinshane, Lunde og Snespurv. Medbring selv lidt at spise og drikke.
Aftenens værter: Lone Nilsson, Else Steffin, Thomas Christensen, David Nestved og Hanne Tøttrup, tlf. 20 27 01 58.
Vintertur ved havn, sø og kyst - Lørdag d. 25. januar kl. 9.00
Mødested: P-plads ved LUMI Genbrug, Sdr. Hammer 55, 3730 Nexø.P-plads ved LUMI Genbrug, Sdr. Hammer 55, 3730 Nexø.
Skal du med ud og tjekke Nexø for lækre fugle lørdag den 25. januar? - det tror vi nok du skal. Vi vil følge jer rundt på Nexø Havn, der jo kan rumme fede overraskelser og hvem ved - måske krydres turen her med Kaspisk Måge eller Middelhavsmåge? eller måske en Kongeederfugl i havnebasinnet? Efter havnen går vi over til Ferskesø og tjekker søen for skalleslugere og andet og vi satser her på en Isfugl.
Til sidst går vi over til Nexø Sydstrand, som ofte rummer bunkevis af vandfugle - vi burde kunne finde masser af andefugle og gæs og kan håbe på at grave en Nordisk Lappedykker frem derude eller bare nyde synet at de mange flotte Store Skalleslugere. Turen varer i godt 3 timer.
Turledere: Sune Riis, tlf. 51 90 21 42 og ungdomsafdelingen.
Generalforsamling - Lørdag d. 22. februar kl. 10.00
Mødested: Hasle Røgeri, Søndre Bæk 20, 3790 Hasle
Vi går først en tur i området ved havnen, inden vi ved 11.30-tiden når frem til Heroldsgade 4, hvor generalforsamlingen afholdes. Foreningen byder på et lille traktement. Dagsorden ifølge vedtægterne.Tilmelding senest mandag d. 17. februar til Hanne Tøttrup, tlf. 20 27 01 58 eller e-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Ørnens Dag i Ølene søndag d. 23. feb. kl. 10.00
Sted: Ølene Fugletårn Syd, Ølenevej, 3751 Østermarie.
Tidspunkt: 23. februar kl. 10.00 - 13.00.
De vilde havørne har det godt på Bornholm, hvor vi nu har 2 ynglepar. Det vil vi gerne fortælle om, og hvis vi er heldige, også vise ørnene frem. Ølene er et af øens bedste steder at se Havørne året rundt.De vilde havørne har det godt på Bornholm, hvor vi nu har 2 ynglepar. Det vil vi gerne fortælle om, og hvis vi er heldige, også vise ørnene frem. Ølene er et af øens bedste steder at se Havørne året rundt.Vi ser selvfølgelig også på, hvad der ellers raster i mosen af gæs, ænder og rovfugle m.m.Vi stiller teleskoper op, så man bedre kan se ørnene og de andre fugle.Kom og bliv klogere på Havørnen og DOF Bornholm.Der vil også være kaffe og te at varme sig på. Husk varmt tøj!Det kan anbefales at parkere på den asfalterede Ølenevej, da der er begrænset plads ved fugletårnet.
Turledere: Jens Christensen, tlf. 61 33 04 25, Carsten Andersen, tlf. 23 44 02 56 og Henriette Tøttrup Hansen, tlf. 24 60 50 89
(Foto af Havørn: Stefan Asp)
For fuld musik i Nørreskoven - Lørdag d. 29. marts kl. 8.00
Mødested: P-plads ved Hammersholm, Langebjergvej 15, Allinge.
Foråret er for alvor ved at komme i sving og for hver dag der går, slutter flere sangfugle sig til koret. Vi traver en tur i det smukke kulturlandskab, som veksler mellem gammel skov og åbne arealer med småsøer her og der. Det giver god mulighed for et varieret udvalg af forårsbebudere. Fuglekoret er ikke så omfattende som i maj. Det betyder, at de enkelte arter er nemmere at udskille og turen kan tjene som en introduktion til den tidlige fuglesang. Vi bør møde arter som Huldue, Gransanger, Halemejse, Misteldrossel og Kernebider. Lille Flagspætte og Rødtoppet Fuglekonge er også en mulighed. Det er desuden træktid for mange småfugle, så krattet kan være fyldt med finker og fuglekonger.Turen er på 3 km i ret kuperet terræn.
Turledere: Henriette Tøttrup Hansen og Carsten Andersen, tlf. 23 44 02 56
Tur til Brandenburg april 2025
Afrejse søndag d. 27. april kl. 8.00
Hjemkomst torsdag d. 1. maj kl. 15.10
Bare 50 km vest for Berlin ligger et af Vesteuropas største sammenhængende naturområder. Naturpark Westhavelland er nærmest en kæmpe lavning på 1300 km². Her findes søer, moser, heder, enge og småskove i et helt fladt landskab. Hver landsby har sin egen Stork og Gulirisk. Vi vil forhåbentlig se masser af ænder og rastende vadefugle (ikke mindst Brushøns), Sort Stork, sumpsangere som Sydlig Nattergal, Savi- og Drosselrørsanger, Gul Vipstjert, Hortulan samt adskillige Havørne, Sorte Glenter og Fiskeørne.
Hovedattraktionen er dog de fascinerende Stortrapper, som stadig lever her som en rest af tidligere tiders vidt udbredte bestand. De næsten en meter høje hanner samles til opvisning på spillepladser sidst på eftermiddagen og her møder vi dem.DOF Bornholm besøgte området i 2013 og en fin turbeskrivelse findes i Gaddisijn 2013 nr. 2. Som den gang sejler vi til Sassnitz med morgenfærgen og kører i lejede biler til Havelland. Der må forventes et højt aktivitetsniveau, men turen er ikke fysisk krævende. En endelig turpris er ikke fastsat, men kommer til at ligger på ca. 2500,- kr. Tilmelding efter ’først til mølle’ princippet fra 1. februar kl. 12.
Turledere: Ida Olsen, tlf. 28 51 60 01, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., Carsten Andersen, tlf. 23 44 02 56, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Fugletur til Pyritsøen, Smaragdsøen, Safirsøen og Sorthat Odde Søndag d. 27. april kl. 10.00
Mødested: For enden af Havvej ved Pyritsøen.
Vi starter ved Pyritsøen, hvor der vil blive fortalt om DOF Bornholms ødækkende Stor Skallesluger- redekasseprojekt. Ved Pyritsøen er der ophængt 8 stk. Stor Skallesluger-kasser og 2 stk. Hvinandekasser. I 2024 blev der registreret sikker yngleaktivitet af Stor Skallesluger i alle kasser for Stor Skallesluger og derudover blev en kasse til Hvinand brugt som ynglekasse. Vi ser, hvad der ligger af fugle i Pyritsøen og ved Sorthat Odde og går herefter til Smaragdsøen og gennem skoven til Safirsøen. Vi slutter ved bænkene ved Sorthat Odde ved fiskeskurene, hvor vi kan indtage egen medbragt drikkelse/madpakke.
Turledere: Kell Olsen tlf. 23 24 20 08 og Ole Pedersen tlf. 40 26 33 07
Forårstur til Jons Kapel og Ringebakkerne Lørdag d. 3. maj kl. 7.00-10.00
Mødested: P-pladsen ved det forgangne Hotel Jons Kapel, Jons Kapelvej 2B.
En længere række af de tidlige trækfugle er ankommet, og sammen med de lokale standfugle vil de give os et flot morgenkor. Vi går ned til Jons Kapel, hvor vi forhåbentlig vil se Alkene udføre de sociale ”line-dance”-spil på vandet, foruden de andre indbyggere på fuglefjeldet. Turen vil gå videre til Ringebakkerne og Almeløkkebruddet, hvor der måske vil være mulighed for at hilse på de lokale Store Skalleslugere og Svaleklirer. Maj måned er lidt forenklet sagt den måned, hvor alt kan ske i fugleverdenen, da vi passeres af store træk af både småfugle, rovfugle m.fl., så det er altid spændende at se, hvad dagen kan bringe.
Turledere: Jens Christensen, tlf. 61 33 04 25 og John Holm, tlf. 28 66 77 49.
Fugletur i Svartingedalen Lørdag d. 17. maj kl. 5.00 - ca. 8.30
Mødested: Åhalsegård, Kirkedalsvej 25, 3790 Hasle.
Vi går igennem dalen og nyder fuglekoret, hvor langt de fleste fugle nu er vendt tilbage fra deres vinterophold. Vi vil fortælle lidt om arbejdet i dalen og om fremtidige drømme. Ved det gamle stenbrud vil vi nyde vores medbragte mad og kaffe, sikkert i selskab med kvæg og geder. Godt fodtøj er at foretrække.
Turledere: Klaus Hermansen, tlf. 42 25 68 73 og David Nestved, tlf. 23 69 04 35