“1 kvadratmeter fugle”! af Eilif Bendtsen

Skovpiber, Fyldområde Nexø havn. Klik på foto. Foto Sune Riis Sørensen

Skovpiber, Fyldområde Nexø havn. Klik på foto. Foto Sune Riis Sørensen

Hvad er det dog for overskrift? Ja, nu skal du bare høre! Her i dag denne mandag morgen 20. september 2010 gik jeg som sædvanligt en morgenhundeluftetur med Terry. Straks bemærkede jeg rigtig mange skovpibere i luften.

Det bliver måske en fin trækdag, tænkte jeg. Men det var overskyet, lidt småregn af og til samt en sydvestlig vind, der godt kunne være blidere.

NĂĄ, men sĂĄ snart hundeturen var slut ved 0730-tiden plantede jeg mig i en havestol pĂĄ min terrasse, der vender mod øst. Der var lyden af skovpibere over det hele. Jeg begyndte at tælle. Lidt vanskeligt, for de fleste af dem trak ret højt – vel omkring 200 meter oppe.

Fat i tælleapparatet. For hver 10. fugl et klik. Det blev til 111 klik! Plus det løse. I alt talte jeg pĂĄ to en halv time 1117 skovpibere, der trak mod sydvest. MĂĄske bornholmerrekord – jeg ved det ikke. Og jeg havde sikkert kun set en lille del.

Mit obssyn var vel 500 meter bredt. I øvrigt udmærket her i villakvarteret, for husgavle og træer gjorde, at man lettere kunne få øje på fuglene. Ikke som på Dueodde, hvor det er et stort himmelrum med kun de 2 tårne som pejlemærker.
Kaffe, rundstykker, æg, marmelade, honning, vand. Jo, det var næsten et eventyr her i Rønne Syd. Og jeg behøvede ikke at flytte mig over 1 meter. Alle fuglene ĂĄbenbarede sig for mig. Et par gange sprang jeg op fra havestolen, da der f.eks. pludselig var 3 fiskeørne i samme kikkertfelt! – Mageløst! Det gav et helt sæt i hunden, der lĂĄ lige ved siden af. Den skulle have det hele med. Nok ikke sĂĄ meget fuglene, men et par godbidder i ny og næ.

Hvad laver du dog, udbrød naboen, da hun gik ud til sin bil? Tja, jeg ser på fugle. Nå, ja, du er jo lidt småtosset, udbrød hun og forlod stedet. Jeg holder med hende. Hvem kan finde på at sidde på terrassen i regnvejr og glo op i luften? Det kan kun hardcore ornitologer. Og jeg vil tillade mig at være blandt disse. Der kom i alt 5 fiskeørne. Set fra egen have. Det har jeg (naturligvis) ikke oplevet før.

Der var også over 300 grønsiskener, stor og lille korsnæb, dompap, vipstjerter, svaler, mistel- og sangdrosler, jernspurv, rødhals, gråsisken, ja, det blev faktisk til ikke mindre end 48 arter i min Leica kikkert denne efterårsmorgen. Man havde næsten ikke tid til at gå på toilettet, for hvor mange fugle ville ikke passere i det tidsrum?
Jeg forlod modvilligt terrassen, da regnen blev lidt for meget.

Resten af formiddagen kiggede/lyttede jeg ud af og til. Der var stadig en del skovpibere i luften. Så mine sølle 1117 af slagsen er måsket kun 10 pct. af dem, der i dag passerede Bornholm. De er forhåbentlig alle landet i god behold på Rügen.

EILIF.