
Stor Skallesluger hun med 7 dununger ved Sorthat Odde 07-05-2017 – foto Kell Olsen
I forsættelse af indlæg på hjemmesiden om Eilif´s yndlings fugl, er min yndlings fugl Stor Skallesluger. Havde det været yndlings fugl(e), havde jeg tilføjet henholdsvis Trane og Isfugl.
Stor Skallesluger (Mergus merganser) er en dykand, med slankt, savtakket næb med næbkrog designet til at fastholde byttet. Kroppen er slank og bådformet. Hannen i pragtdragt har et hoved der changerer i sort og mørkegrønt, og ”håret” er kort med fyldig nakke. Øjet er sort. Hals, bryst, flanker og bug er hvide. Ben og fødder er lysende orangerøde. Hunnen har brunrødt hoved med skarp overgang til hvid hals. Overkrop og overarm er lysegrå med hvidt håndsvingfjerfelt.
Stor Skallesluger er fiskeædende, og kan jage i flok, hvilket gør dem til ret effektive fiskere.
Stor Skallesluger er en sjælden dansk ynglefugl. Størstedelen af den danske bestand yngler på det sydlige Sjælland, Lolland-Falster og Møn, samt i Sønderborgområdet og på Bornholm. Det vil sige at Bornholm er et af kerneområderne for ynglende Stor Skallesluger. Ifølge DOF´s Projekt Truede og Sjældne Ynglefugle er ynglebestanden i 2018 opgjort til 140-150 par i hele Danmark.

Stor Skallesluger han ved Helligpeder den 07-05-2020 – foto Carsten Andersen
De danske farvande er desuden et vigtigt overvintringsområde for Stor Skallesluger. Op mod 10 % af den nordvesteuropæiske vinterbestand på knap 20.000 fugle overvinter i de danske farvande. Stor Skallesluger oversomrer almindeligvis ikke i Danmark, og de trækkende fugle forsvinder som regel i løbet af april.
Stor Skallesluger yngler naturligt i huller og hulrum i træer. Men den hurtige fjernelse af døde træer, der har foregået som et led i den effektiviserede skovbrugspraksis, har betydet at antallet af tilgængelige, naturlige redepladser er blevet reduceret betydeligt.
Opsætning af redekasser har medvirket til, at antallet af ynglende Stor Skallesluger i Danmark er stigende. Ynglebestanden var i 1970’erne nede på omkring 20 par.
DOF-Bornholm har i alt opsat 51 redekasser (10 nye i december 2020) i kystområdet på Bornholm. 10 nye agtes opsat i løbet af 2021. Ved det årlige kassetjek i begyndelse af maj måned 2018, var der yngleaktivitet (æg eller rugende hun) i ca. 30 af de opsatte 41 kasser. I maj 2020 havde vi æg og unger i kun 14 kasser af de 41. Der var 8 kasser med æggeskaller omkring i 2020.”
Ungerne hopper selv de flere meter ned fra reden og bliver herefter ledt til det nærmeste vand af hunnen, som bliver hos ungerne de følgende måneder under fældningen. Hannerne fælder i store flokke på op til 40.000 individer ved bl.a. Norges kyster.
Vi glæder os til at se om opsætning af de nye redekasser, lever op til vores forventning og der bliver flere ynglefugle af Stor Skallesluger i fremtiden på Bornholm.
Kell Olsen