Tur til SkĂĄne

13 friske ornitologer mødte op på havnen i Rønne lørdag den 5. september, idet vi skulle med 06:30 færgen. Vi fordelte os i fire biler. Desværre skulle vi bære mundbind, når vi ikke spiste. Aldrig har jeg været så langsom til at indtage morgenmaden ombord, for jeg bryder mig ikke om mundbind.

Planmæssig ankomst til Ystad efter en stille og rolig sejlads. Herefter blev kursen sat mod vest ad kystvejen til Falsterbo, der var første lokalitet, idet vi hĂĄbede pĂĄ fint fugletræk. Men – men. Det begyndte at regne ret meget. Fuglefolk var ved at forlade stedet. Vi trak i regntøjet og hĂĄbede pĂĄ snarligt tørvejr. Vi begav os ud mod fyret og sĂĄ ret mange Vipstjerter pĂĄ golfbanerne. De fleste hvide, men ogsĂĄ en del gule. Carsten mente, at een af dem kunne minde om en Citronvipstjert med 2 tydelige vingebĂĄnd og den sĂĄ noget slank ud. Vender jeg tilbage til.

Ved fyret pĂĄ Falsterbo - foto Ole Pedersen

Ved fyret pĂĄ Falsterbo – foto Ole Pedersen

I fyret kunne man købe kaffe og kanelsnegle. Herligt. Og nu stoppede regnen. Det klarede fint op. Vi obsede Stenpikker, Skovpiber, Hvinand, og mindst 1000 GrĂĄgæs i det fjerne. Nogle Spurvehøge kunne ses trække mod sydvest. Men det vrimlede ikke med trækfugle, hvorfor vi begav os til bilerne og kørte til Skanør Ljung. Og her var en del fugle. Men næsten lige sĂĄ mange fuglekiggere – mindst 135!

Skanør Ljung - foto Niels Jul Nielsen

Skanør Ljung – foto Niels Jul Nielsen

Her lige et interessant regnestykke, hvis det overhovedet er muligt. Jeg siger mindst 135 håndkikkerter, der nok koster 10 tusinde kr. pr. styk i gennemsnit. Hertil næsten lige så mange scooper, der sikkert koster mindst 15 tusinde kr. i gennemsnit. Og glem så ikke den fine vognpark i nærheden. Mindst 100 biler der måske koster omkring 350 tusinde kr. i gennemsnit. Jo, det er dyrt, når ornitologerne stimler sammen med masser af udstyr. For 50 år siden beskidte og langhårede ornitologer med en Kowa kikkert til højst 500 kr. Nå, det var bare lige nogle tanker i mit 75 årige hoved.

Vi opholdt os pĂĄ stedet i mindst 2 timer. Spiste og hyggede os. Klaus Malling Olsen var der med et hold fuglefolk fra København. Han kunne ikke godkende Citronvipstjerten ud fra vores beskrivelse. Det var nok en alm. Hvid Vipstjert – men pyt med det. En del rovfugle trak hen over os. SĂĄledes en meget gammel Havørn, TĂĄrn- og Lærkefalke, Hvepse- og MusvĂĄger, Røde Glenter og Rørhøge. Storspover og Lille Kobbersnepper blev spottet. Og sĂĄ var der lyden af en Grønspætte, som vi desværre ikke kunne fĂĄ øje pĂĄ.

Ved Børringe - foto Ole Pedersen

Ved Børringe – foto Ole Pedersen

Herefter til den lille p-plads øst for Børringe. Herfra sås 2 Havørne og Røde Glenter. Oluf Lau var her. Han var på en Skånetur. Bor i Skagen, men savnede Bornholm en hel del, indrømmede han.

Næste lokalitet var den lille fine sø ved Grønalund. Også her sås en Havørn, en masse ande- og vadefugle. Sølvhejre, Knar- og Gråand, Hvin- og Skeand. Flere hundrede Grågæs, Toppet Lappedykker, Brushøns, Dobbeltbekkasiner og ryler.

Ved Børringe - foto Niels Jul Nielsen

Ved Børringe – foto Niels Jul Nielsen

På vej mod Ystad kørte vi til den store sø ved Næsbyholm. Her var fugle overalt på vandet i form af mange andearter og Grågæs naturligvis. En Sortkrage blev set, og det var faktisk dagens mest sjældne fugl, idet den ikke ofte ses her i Skåne.

I Ystad var færgen desværre 3 kvarter forsinket, sĂĄ det var mĂĄske meget godt, at vi havde bestilt 16:30 færgen, selv om det kunne synes tidligt – det blev jo først mørkt ved 20-tiden. Alt i alt en glimrende fugletur ledet af John og Carsten. Tak for det. Hvor mange fuglearter vi sĂĄ? – Tja, mon ikke det blev til 65.

Eilif S. Bendtsen.