Referat af tur til Nexø Havn og Ferskesø den 8. januar 2022

Lørdag den 8. januar bød ifølge vejrmeldingen på gråt regnvejr – dét til trods, troppede små 30 fuglefolk op ved Lumi Genbrug i Nexø kl 9 for at følge ungdoms-birderne Otto, Louis, Alfred, og Marius rundt på fugletur ved Nexø havn og Ferskesø. Efter en kort intro, gik vi langs Sønder- og Østre Flak ud mod Nexø havns opfyldningsområde. Undervejs så vi ud over havet efter spændende fugle. Det blev blot til hvinænder, toppede skallesluger, og -lappedykker, samt dykkende skarver.

Turdeltagere på Nexø Havn - foto Sune Riis Sørensen
Turdeltagere på Nexø Havn – foto Sune Riis Sørensen

På græsområdet bag Bofa lå en død 2k svane – var det knop eller sang?? – ja det sgu da lige tjekkes, men ved nærmere eftersyn viste det sig at være en klump hvid glasuld-isolering som var blæst fra Bofa og nu snød fuglefolk på stribe. Godt vi ikke nåede at indrapportere den til fugleinfluenza check.😊 Derefter gik vi omkring kanalen ved havnen og ledte efter isfugl og andet godt. Men havnen virkede ret stille og kun få måger stod på havnen. Sølvmåge og svartbag blev det til inden vi nåede opfyldningsområdet.

Alfred på opfyldningen efter tårnfalk og 10 snespurve er noteret i bogen - foto Sune Riis Sørensen
Alfred på opfyldningen efter tårnfalk og 10 snespurve er noteret i bogen – foto Sune Riis Sørensen

Her nåede vi ikke mange meter før Alfred spottede tårnfalk over fyldområdet og minsandten om ikke også hele ti flotte snespurve flaksede rundt om falken – super oplevelse for alle.

Turdeltagerne kigger efter Snespurve - foto Sune Riis Sørensen
Turdeltagerne kigger efter Snespurve – foto Sune Riis Sørensen

Lidt tættere på vindmøllerne kom alle ret tæt på snespurvene og fik dem set rigtig godt i teleskoperne og Otto og Marius fik gode fotos.

Rastende Snespurve på opfyldningen - foto Marius Munk
Rastende Snespurve på opfyldningen – foto Marius Munk

Vi tog en runde på fyldområdet, hvor bagtroppen pludselig råbte ”hvid vipstjert” og alle får derefter denne atypiske vintergæst at se – hvid vipstjert ville nok ønske den havde været i Sydeuropa eller Afrika på nuværende tidspunkt. Fuglen var en ungfugl fra i sommers, kunne vi se på den tydelige ungfugletegning på brystet. Derefter gik vi tilbage langs vejen ved havnen. Følgende arter blev det til: Grågås, engpiber, snespurv, tårnfalk, hvid vipstjert, klippedue, hvinand, gråand, skarv, sølvmåge, svartbag, grå og skovspurv, toppet og stor skallesluger.

Grønbenet Rørhøne i Ferskesø - foto Louis K. Poulsen
Grønbenet Rørhøne i Ferskesø – foto Louis K. Poulsen

Derefter gennemgik vi Ferskesø som bød på mindst fire grønbenede rørhøns, troldænder, grå- og knarænder. Turen gik derefter til rørskoven syd for, med gangbroen ud i rørskoven hvor der tidligere har holdt en flok skægmejser til. Dem så eller hørte vi ikke men Louis hørte hurtigt en kernebider og vandrikse. Samlet blev det til to vandrikser hørt og en luftkamp sås mellem spurvehøg og gråkrage.

Turdeltagere ved Nexø Sydstrand  - foto Sune Riis Sørensen
Turdeltagere ved Nexø Sydstrand – foto Sune Riis Sørensen

Hjemturen rundede Nexø Sydstrand hvor solen nu badede både os og ænderne i det fedeste lys og derefter returnerede vi til p-pladsen. Så trods de lidt få fugle blev det til i alt 4,8 km gåtur (tak Kell Olsen for km-tælling) og en masse hyggelig snak og fuglekig.

Tak til alle fremmødte for en super tur og på gensyn i felten og godt nytår til alle fra Alfred, Otto, Louis, Marius og Sune.

Sune Riis Sørensen