Fuglekursus med Klaus Malling Olsen

Tre-dages fuglekursus om især rovfugle.

Første dag foregik i SkĂĄne. Fra Ystad kørte vi – 10 personer incl. lederen – til Simrishamn i tæt tĂĄge. Hvad kunne dog dagen vise i dette vejr? I og ved havnen sĂĄs Havlit, Stor Skallesluger, Sanglærke i luften og et par Kaspiske MĂĄger.

Videre mod vest. Ved Tommelilla blev Hermansens bil stoppet af policen. Alcotest. Heldigvis negativ. Den søde politipige oplyste, at bilen blev ført let slingrende. Jeg ser på fugle, sagde Klaus. Nå, ok, kør bare videre og kig ligeud!

Steppeørn - foto Wikimedia

Steppeørn – foto Wikimedia

Fyledalen – nu lettede tĂĄgen heldigvis – med Kongeørn, Sortspætte og mange DĂĄdyr. Ved Svartskylle over 2000 gæs. Halvdelen Blisgæs pĂĄ jorden, mange Bramgæs og færre GrĂĄgæs. Ved Krageholmssøen en flyvende Havørn i det fjerne. Næste ørn var en Steppeørn, der sad helt stille ved Næsbyholm. De store mundvige – der er et godt kendetegn – sĂĄs tydeligt i skopet.

På smartphonen kunne Malling se, at der var en Høgeugle ved Ilstorp. Vi fandt den flotte fugl, der ikke tog notits af os. Mon det var den Bornholmske? Dagen sluttede ved Hardeberga Stenbrud øst for Lund. Jo, der blev hørt og set 1 Stor Hornugle. Herligt. 10 rovfuglearter i dag.

Dag to pĂĄ Bornholm startede ved Hammeren. Havlit, Alk, Lomvie, Ederfugl, 30 Sanglærker m.v. En sæl stak hovedet op pĂĄ et tidspunkt – nok en GrĂĄsæl. Ved Kælderhalsen over 150 Alke og det halve antal Lomvier. Flere havde aldrig været her. Stor begejstring.

Vandrefalk i Vang bruddet - foto Carsten Andersen

Vandrefalk i Vang bruddet – foto Carsten Andersen

Ved Ringebakkerne en gammel Vandrefalk og et par Ravne. Hasle Sydstrand gav en del Knopsvaner og 6 forskellige Måger. Nej, det var ikke den Kaspiske Måge, der var mest interessant, men derimod en russisk Stormmåge, der stod på en sten. Den var større end normalt, havde mørk ryg og ret store øjne. En såkaldt Larus Heinei. Lidt sjælden selv om den nok er overset, mente Malling.

Nexø Sydstrand blev nu besøgt. Vi indtog den medbragte frokost og så mange ænder af forskellig slags. Ingen sjældne. En dejlig gåtur i Hundsemyre gav 500 Troldænder og en masse Skarver i/ved/udenfor yngletræerne. Snogebæk flere lystfiskere, så her var ikke mange fugle.

Tjørneby med 150 Grågæs, Gulspurve, syngende Sanglærker og 20 Knopsvaner på en græsmark. Udkæret 1 Vibe og 1 Spidsand. Ved Bygaden øst for Åkirkeby 3 Traner på marken.

Tilbage til Væbogård nord for Hasle. Kåres ejendom hvor vi spiste en herlig vegetarret kreeret af Klaus Hermansen. Foredrag ved KMO om Måger, Falke, Musvåger, Kongeederfugl m.v.

Tredie dag startede igen kl. 07.30 ved Hammeren. Samme arter som i gĂĄr – dog i mindre antal. Regn fra kl. 1000, sĂĄ det var smĂĄt med fuglene. En Skovsneppe ved Tofte grusgrav. Pyritsøen med Troldænder, Stor Skallesluger m.v.

Nørre Løkke i Rønne kunne vise 5 Skovhornugler, men dog ikke i det sædvanlige træ. På Rønne Vesthavn sluttede så kurset ved 14-tiden.
Status: Tja, hvis ikke vi havde SkĂĄnedagen med, var kurset blevet lidt “magert”. SĂĄ mon ikke fremtidige kurser skal laves for- og efterĂĄr?

Eilif