Med fly rejste 20 fuglefolk torsdag den 15. september til Billund direkte fra Rønne. I Billund ventede en 26-personers bus på os, hvorefter vi kørte til Jels sydvest for Kolding. Her blev bussen overladt til David Nestved, der de næste 4 dage var vores fremragende chauffør.

Hanne observerer og er klar med artslisten for turen – foto Thomas Christensen
Vi startede med at spise madpakken ved Jels Midtsø. Her så vi Fiskeørn og Rød Glente. Så mod Rømø, hvor vi stoppede ved en p-plads på den 9 km lange dæmning. Der var bare så mange fugle i vadehavet til begge sider ved dæmningen.
Man tror det næppe, men 2000 Klyder, mange Gravænder, 20.000 Hjejler og måske det dobbelte antal Ryler, der næsten lavede sort sol i luften. Mageløst syn. Næsten umuligt at optælle fugle her, for det hele var faktisk noget uoverskueligt. En Sølvhejre viste sig også. Ja, og der var tusinder af Strandskader, Knortegæs m.v.
Indkvartering på vandrerhjemmet på Rømøs sydlige del. Her var vi også i 2011 og var godt tilfreds med forholdene. Dejlig aftensmad på Holms Cafe-restaurent i nærheden, hvorefter vi gik en lille aftentur ved stranden lige i nærheden. Vadefugle, ænder, gæs, pibere osv.
Jeg foreslog at vi skulle se solen gå ned, hvorfor vi kørte til Lakolk på den vestlige side af Rømø. Her så vi en sandstrand på 1 km.s bredde. Masser af biler og mennesker. Solen var godt nok gået ned, men alligevel et flot syn. Vi så nogle måger og 2 Sandløbere. Herefter lidt dramatik. Vi kørte uhjælpelig fast i det løse sand, men en lokal 4-hjuls trækker trak os let op . Han ville ikke have noget for det, men solgte os en ramme øl for 50 kr.
Dag 2
10 deltog i en morgentur fra kl. 0630. Vi gik nogle km i området og ud til vandet. Der var mange fugle i luften. Bogfinke, Skovpiber, Storspove, Fiskehejre, Mejser, Korsnæb m.v. Der blev nok set 15 “nye fugle” til artslisten. Alle gættede med på, hvor mange fugle vi ville få at se i de 4 dage. Dette skærper altid interessen og opmærksomheden. Der blev gættet på 65 til 150 fugle.

Masser af fugle i Margrethe Kog – foto Thomas Christensen
Til Rømødæmningen og kigge ud over Vadehavet fra en p-plads. Igen myriader af vadefugle. I dag en såkaldt sydtur. Vi var ved Ballum Sluse dige. Her sås Isfugl, Havørn, Vandrefalk og så mange Gravænder og Måger, at de næppe kunne tælles.
Det samme ved Højer og Margrethe Kog. Fugle overalt. Madpakken blev spist sidstnævnte sted. 6 Havørne i et kikkertfelt. På Rudbøl Grænsekro købte vi dejlig kaffe og kage.
Vi kørte nu til Nørresø sydvest for Tønder. Her er Vidåen opdæmmet til et større vådområde. Vi observerede Nilgås, en enkelt Sædgås, Fiskeørn og Skestork. Til restaurant Victoria i Tønder, hvor en dejlig buffet ventede på os.

Klyde i Margrethe Kog – foto Steffen Pedersen
Desværre begyndte det nu at regne. Øv. Men jeg fastholdt heldigvis, at vi skulle køre til Aventoft lige syd for grænsen til Tyskland. Sort sol med mange stære hang i en tynd tråd. Dels var det lidt sent og så regnen. Vi parkerede, hvor jeg i mange år har set enorme flokke af Stære. Pludselig var de der.
Heldigvis var der en del Rørhøge og Tårnfalke i området, så stærene fløj i de fine formationer, som man altid ser på fotos. Nu oplevede vi alle 20 dette fantastiske fænomen.
Jeg kunne dog ikke få medhold med mine 250.000 Stære. Flere mente ikke, at der var flere end 50.000! Helt forkert. Nå, pyt – oplevelsen var under alle omstændigheder fantastisk.
Dag 3

Rastende Natravn på Mandø – foto Lone Nilsson
I dag en nordtur til Mandø, Kammerslusen og Sneum Digesø. Heldigvis var der lavvande, så vi kørte straks mod Mandø på Låningsvejen, der er dækket af flere meter vand ved højvande. Ikke så mange fugle langs denne ebbevej. Kørte midt ind over øen, idet vores bus var for stor til at køre på digevejen øen rundt.
Ret fugletomt ved byen, hvor der sås Tyrkerduer, Stære, Tårnfalk og enkelte andre. Vi drak lidt formiddagskaffe og sad senere alle i bussen for at køre videre. Men Henriette manglede. Hun var da også straks på den mobile for at fortælle, at hun stod og så på en Natravn i et fyrretræ. Vi gik/løb til stedet. Jo, der sad den urørlig på en gren og lod sig se og fotografere. Fed iagttagelse.
Så mod Kammerslusen og slappe lidt af og spise madpakke. Ude over vadehavet knap så mange fugle som i går, så vi satte kursen mod Sneum Digesø syd for Esbjerg. Her godt med fugle. Næsten alle svømmeand arter og over 30 Skestorke. En Steppehøg fløj hurtigt og lavt, men en del fik den dog at se. Ikke en gammel fugl. Den var meldt ud i området, så vi var heldige.
Til Ribe for bl.a. at se på den flotte domkirke. Drak kaffe i en gammel have i 3, baggård. Hyggeligt i denne ældste by i Danmark. En Bjergvipstjert sås ved åen.
På Ballum Slusekro havde vi på forhånd bestilt aftensmad. To retter, øl/vin for 123 kr. Billigt, men rigtig god mad. Retur til vandrerhjemmet, hvor vi hyggede os inden alle gik til køjs ved midnatstide.
Dag 4

Kirkeugle i Føvling – foto Thomas Christensen
Morgenmad kl. 0700, rengøring, pakke. Vi forlod vandrerhjemmet og gjorde som sædvanligt stop på Rømødæmningen. 1500 Storspover, mængder af Ryler og Hjejler. Vi var ved at være stopfodret med fugle. Blev enige om at hjemturen skulle gå over Føvling, der ligger ved Brørup.
I Føvling var der 2 lange trækasser placeret på et par villaer. Her yngler Kirkeuglen som et at de sidste steder i Sønderjylland. Efter 1 time gav vi op – den kunne ikke findes. En Husrødstjert viste sig dog sammen med flere Gransangere.
Ved Jels spiste vi madpakker samme sted, som vi begyndte ved Midtsøen. Så tilbage til firmaet i Jels for at få en chauffør med til Billund. Her var alt kaos. Manglende personale, pc nedbrud m.v. Vi følte os som kvæg i lange rækker inden vi i sidste øjeblik kom med vores fly til Bornholm.
Tilbage på Bornholm ved 1530. En rigtig dejlig tur var til ende. David og jeg siger tak til alle deltagerne. Det var let at være ledere med det publikum! For- resten så vi 114 fuglearter. Det gættede Kell Olsen.