Fin tur i den smukke Svartingedal

Søndag d. 17. April kl. 9 mødtes 22 deltagere ved rensningsanlægget ved Simplegårdsvejen til en forårs tur i Svartingedalen.

Der blæste en ret kraftig vestenvind, men det var solskin og knap 8 grader.

22 deltog pĂĄ turen i Svartingedalen - foto Thomas Christensen

22 deltog pĂĄ turen i Svartingedalen – foto Thomas Christensen

Svartingsdalen, en smuk, fredet sprækkedal var for små 100 år siden et yndet udflugtsmål for bornholmske familieskovture. Efter anden verdenskrig, da flere og flere fik mulighed for at købe bil, kom andre spændende lokaliteter indenfor rækkevidde, – dalen blev glemt og groede til, men blev genopdaget for ca. 15 år siden, hvorefter fredningen blev udvidet, så dalen igen er blevet en herlig forårstur værd, med alt hvad en sprækkedals natur kan byde på af klipper, åløb, fugle, blomster, træer og buske.

På markerne omkring rensningsanlægget sås bl. a. Hvid Vipstjert, Gulspurv, Sanglærke, Tornirisk, Huldue og en Rød Glente blev set i luften over trætoppene.
Vi fulgte en markvej ned i dalen, her var der heldigvis læ for den kolde vind, og fuglesangen overdøvede dens susen i trækronerne, her hørte vi Sangdrossel, Gærdesmutte, Musvit, Bogfinke, Rødhals og Træløber.

Svartingedal - foto Thomas Christensen

Svartingedal – foto Thomas Christensen

Ved foden af trappen stod en ret usædvanlig plante: Skælrod, en rosafarvet snylter d.v.s. en plante, der suger næring fra andre planter – her især Hasselbuskens rødder – den har altså ikke eget rodnet og både stænglen og de tykke, skælformede blade mangler det klorofyl, som giver andre planter deres grønne farve. Skovbunden var i det hele taget dækket af et tæppe af forårets tidlige blomster som Bingelurt, Hvid og Gul Anemone, Vorterod, Lærkespore og både Hunde- og den duftende Martsviol.

På turen gennem dalen, langs med åen, fik man indtryk af, at naturen fik lov til at følge sine egne love, kun med enkelte indgreb af menneskets hånd, så som enkle planker over de små og større bække, og den stenrige, snoede sti gjort fremkommelig for store, væltede træer, krat og buske.

På den videre vej frem blev bl.a set og hørt Munk, Løvsanger, en del Kernebider, Jernspurv, Grønirisk, trommende Stor Flagspætte, mange Kvækerfinke, igen Træløber, Blåmejse, og Musvit, to Traner og en Spurvehøg i luften.

Svartingedal - foto Thomas Christensen

Svartingedal – foto Thomas Christensen

Et stykke inde i dalen ligger en stor, beskyttet, nyligt ryddet eng med en lille sø, som man håber kan blive et godt levested for den sjældne Løvfrø og forhåbentlig flere forskellige Andefugle. Engen vil blive passet og plejet med græsning eller slået med le, så den ikke gror til igen.

Vi så op på den store Jætta Bujll, en enorm stenkolos, som, fortælles det, en svensk jætte i raseri kastede mod Sct. Klemens Kirke, – men kastet svipsede altså.

Længere fremme gik turen et smut ind i et nu nedlagt stenbrud, ved indgangen voksede Blå Anemone og Kodriver, og enkelte Hvid Vipstjert, Solsort, og Bogfinke blev set og hørt her.

Efter godt et par timers gang, – det sidste stykke op ad den meget stejle sti – oppe i blæsten, solen og kulden, skyndte vi os ned igen og gik i raskt tempo den samme vej tilbage, sĂĄ klipperne, dalen og ĂĄen i et andet lys og fra andre vinkler – anderledes, men lige spændende, smuk og udfordrende.

Tilbage ved rensningsanlægget, efter ca. tre timers gåtur, mange gode naturindtryk og 23 fuglearter observeret, sagde vi tak til lederne Karsten og Niels Erik for en fin og udbytterig forårs-søndagstur i Svartingedalen.

Lene Hjorth