Fantastisk fin fugletur hinsidan

Ung Blå Kærhøg på Vombs Ängar - foto Carsten Andersen

Ung BlĂĄ Kærhøg pĂĄ Vombs Ă„ngar – foto Carsten Andersen

Det der skulle have været en tur ud i det grĂĄ – i vores svenske broderland hinsidan – viste at blive en tur i sensommerligt efterĂĄrsvejr.

Søndag den 26. oktober klokken 6.00 mødtes 16 lokale Dof medlemmer i færgeterminalen i Rønne. Efter sejlturen til Ystad hvor Jens Lund og Gunhild stødte til gik turen i to lejede minibusser mod Simrishamn.

I Simrishamn var der desværre ikke de store mængder fugle, men lidt Troldænder, Lille Lappedykker og Måger i havnen blev det dog til. Langt ude over havet blev der set en enkelt Havlit. Halemejser i træerne ved havnen og overflyvende Gæs blev også observeret. Mellem stenene på molerne så vi Hvid Vipstjert og Husrødstjert.

Efter Simrishamn gik turen mod vest mod Vomb, hvor vi kørte nord om Vombsjön.
Sulten begyndte at gnave hos deltagerne, så vi parkerede ved Kävlingeån nær Vomsjöns vestre side. Her spiste vi frokost med nogen meget støjende køer som naboer.
Da den værste sult havde lagt sig gik vi en tur langs åen, hvor der blev spejdet efter Isfugl. Denne blev hørt og set glimtvis flere gange. På engene blev der set mange gæs og ænder.

Sangsvaner pĂĄ Vombs Ă„ngar - foto Carsten Andersen

Sangsvaner pĂĄ Vombs Ă„ngar – foto Carsten Andersen

Nu kørte vi til Vombs Ă„ngar, hvor vi gjorde holdt flere steder. Imponerende gĂĄseflokke – primært Bramgæs og Blisgæs samt rigtig mange viber. En enkelt Havørn jog mange af fuglene pĂĄ vingerne. Flere fine BlĂĄ Kærhøg fouragerede lavt over terrænet. Det er imponerende at denne fugl nærmest kan slentre afsted i luften og stadig blive hængende over det lave græs.
Engene havde ogsĂĄ mange rastende Sangsvaner, bĂĄde ungfugle og adulte.

Herefter gik turen mod Krankesjön og fugletårnet ved Silvåkra. Her fik vi fra tårnet set to fine havørne på rede samt en del Andefugle og Svaner på søen.

På vej mod Ystad besøgte vi Fyledalen, i håb om at kunne se Glenter trække ind til nat. Her var vi desværre ikke heldige denne gang, men til gengæld fik vi ses Krondyr, Ravn samt hørt Traner.

Nu var mørket ved at falde pĂĄ – det var blevet normaltid – sĂĄ vi fortsatte mod Ystad, hvor vi ankom klokken lidt før 18.00, hvor busserne skulle afleveres. Efter en udmærket middag pĂĄ Restaurant Pizzeria Pub returnerede vi mætte og trætte med færgen tilbage til Rønne.
Der blev i alt observeret 70 fuglearter i løbet af dagen.

Thomas Christensen