En efterårsdag på Dueodde

Ekskursion til Dueodde - foto Mogens Kofod

Ekskursion til Dueodde – foto Mogens Kofod

Lørdag d. 2. september havde femten lokale fuglekiggere taget turen til øens sydøstligste punkt og efterårets første fugletur.

Vejret var rimelig godt med hullet skydække og 16 grader. På parkeringspladsen hørtes hele tiden Skovpibere og af og til fløj en gruppe Små Korsnæb over. Mogens Kofod og undertegnede førte flokken gennem skoven og ud til det flotte klitlandskab, hvor lyngen blomstrede smukt. Undervejs kunne den lille orkide knærod ses i skovbunden. Masser af svaler boltrede sig i luften og fik jævnligt selskab af småflokke af Hvide Vipstjerter.

De første rovfugle viste sig nu i form af Lærkefalk og Rørhøg samt trækkende Spurvehøge (som ofte havde en sky af svaler omkring sig). Sidstnævnte blev dagens mest talrige rovfugle med en halv snes individer.

Sortstrubede lommer ud for Dueodde

Sortstrubede lommer ud for Dueodde – foto Carsten Andersen

Vi nåede den yderste klitrække og kunne fra toppen af disse se ud over Østersøen med enkelte omkringflyvende og fiskende Sortstrubede Lommer. Efterhånden samlede der sig en fin lille gruppe på elleve fugle ret nær kysten – flot syn! Ikke ligefrem hverdagskost og de viste tydeligt, hvorfor svenskerne kalder dem ’Storlom’. Over havet desuden enkelte Sortænder samt en gruppe Canadagæs som småsnakkende slog sig ned lige ud for os.

En Havørn dukkede nu op et stykke ude over havet. Den havde udset sig en Svartbag, som den jagtede rundt efter i flere minutter uden held. Efter denne noget aparte adfærd satte den kurs mod kysten og trak ind lige over vores hoveder i lav højde. Tydeligt forpustet med åbent næb og tungen strittende ud. Det var en ungfugle uden ringe. Dog ikke ’vores egen’ men måske en potentiel mage! Spændende oplevelse under alle omstændigheder.

Havørn over Dueodde - foto Carsten Andersen

Havørn over Dueodde – foto Carsten Andersen

På stranden vimsede adskillige Gule Vipstjerter rundt og lidt vadere sås her og der; Præstekraver, Hvidklirer, Alm. Ryler mm. Pludselig kald af Rødstrubet Piber. En eftersøgning efter fuglen gav dog desværre ikke syn for sagen.

Så tilbage op i klitterne hvor vi spejdede efter bare en enkelt Hvepsevåge. Ingen held. Eilif havde ellers udlovet is til hele forsamlingen, hvis vi så sådan et kræ! Enkelte Bynkefugle og en Stenpikker til trøst. Tilbage til bilerne efter en tur som viste at efteråret rigtig er på vej. Tak for nogle timers hyggeligt selskab.

Carsten