Vores vandrefalke stammer fra skønheden og udyret

Stubbenkammer

Stubbenkammer

Nu er det endelig slået helt fast. Vandrefalkeparret i Vang granitbrud stammer fra det nordøstlige Tyskland. Hunnen er fra Rügen – nærmere betegnet de skønne kridtklinter ved Stubbenkammer. Hun blev ringmærket som redeunge 17. maj 2009 og er altså tre år gammel.
Hannen er udklægget i en redekasse på en diametralt modsat lokalitet i form af det berygtede og nu nedlagte atomkraftværk ved Greifswald. Han er dermed opvokset kun 50 km syd for stedet, hvor hunfalken så dagens lys. Hannen blev ringmærket 26. maj 2008 og er dermed et år ældre end sin mage. Han er derfor også det vi kalder en 5K fugl. Det er set, at vandrefalke yngler allerede i en alder af et år – men normalt er de 2-3 år før de får succes på ynglefronten. I øvrigt kan de blive over ti år, så vi vil forhåbentlig have glæde af dem mange år endnu.

Vandrefalk, han fra Vang Granitbrud - foto Carsten Andersen

Vandrefalk, han fra Vang Granitbrud – foto Carsten Andersen

Under ringmærkningen af deres unge 25. maj i år blev der taget en række fotos af begge vandrefalkene på ret nært hold. Det kunne snart konstateres, at begge fugle bærer farveringmærker med ’lås’ på venstre ben. I stedet for en glat rund ring har man i Tyskland i mange år brugt at lukke ringene med en bøjle, som stikker lidt ud. Denne ses tydeligt på billederne og mistanken om at det var tyske fugle blev vagt. Der var ellers blevet gættet på, at fuglene måtte være fra den danske eller svenske bestand.

Ved at stykke brudstykker fra flere forskellige billeder sammen lykkedes det til sidst at tyde kombinationen på de individuelle ringe på højre ben. Disse består af et tal efterfulgt af to bogstaver. Hunnen viste sig at have 6HM og hannen 7HS.

Nu er de to fugle altså blevet forenet godt 100 km nordøst for Rügen på Nordbornholm. For hunnen er forandringen vel ikke så stor og hun må være vant til at se såvel Østersøen som en del mennesker fra reden. For hannen derimod kan man vel godt sige, at det er gået fremad i livet. Fra en trækasse ved Greifswald til klipperne på Bornholm. Til gengæld er han nok knapt så vant til tilskuere og han holdt sig da også langt væk i forbindelse med ringmærkningen. Først til allersidst dukkede han op. Falkene ses stadig af og til i området i selskab med deres unge, som altså er andengenerationsindvandrer.

Carsten Andersen