Min yndlingsfugl er den Røde Glente – Den Røde Drage

Jeg fik de første oplevelser med den Røde Glente når vi i slutningen af 1980´erne tog til Skåne om vinteren for at køre ”ørneruten” og følge op på foderpladserne. Det var ikke unormalt at man på vej hjem kunne se over 100 Røde Glenter gå til ro i en lille gruppe træer.

Rød Glente ved Kyndegård - foto Carsten Andersen

Rød Glente ved Kyndegård – foto Carsten Andersen

Bornholm er perfekt til den Røde Glente, Den foretrækker åbent og kuperet landskab med småskove, marker, moser, søer og vandløb. Den er udpræget ådselsæder så den får ryddet op i mange af de harer der bliver påkørt og ligger langs vores veje.

Denne elegante flyver, med den rustrøde fjerdragt og den hvide hånd, med 5 sorte fingre modsat den Sorte Glente som har 6 fingre, er en nydelse at se på når den bruger sine lange slanke vinger til at svæve over landskabet og den lange kløftede hale som ror til at hurtigt ændre retning hvis den har opdaget et bytte i terrænet. Og som det er med mange rovfugle, har man glæde af dem længe mens de er i luften og afsøger området.

Den Røde Glente er en tavs fugl modsat Musvågen eller Ravnen som man kan høre ude i landskabet før at man ser dem.
Glenten er i mange tilfælde pyntesyg. Den kan godt pynte sin rede med plastikposer og kulørte nylon bånd, så man er ikke i tvivl om hvis rede man har fundet når man bevæger sig rundt i landskabet.
Den bliver meget social når man kommer til vintermånederne. Her på øen kan man opleve at se mellem 5-15 Røde Glenter gå til ro flere steder i en gruppe træer kort før skumring.

Hvis at I vil opleve den “Røde Drage” er det bare om at komme ud nu hvor de er meget aktive i en lav højde over terrænet afsøgende for føde til deres unger, god fornøjelse.

John holm.