Den gamle tradition kan stadig holdes i hævd
Kære alle frivillige vandfugletællere. Så lykkedes det igen at holde den gamle tradition i hævd. Hele Bornholm blev gået rundt den tredie weekend i det nye år. Som den nye teknik byder på flere muligheder, benytter vi lejligheden til at registrere alle fugle på vores vej.
I år blev det til en rigtig vintertælling, meget koldt, men heldigvis ikke den NØ storm der rasede flere dage ugen før, da havde vi ikke set ret meget.
Samtidig var DOF-Bornholm værter ved et arrangement i Svaneke hvor vi først fik et spændende og lærerigt foredrag om fugletræk og klimaændringer af Anders Tøttrup, med eftefølgende spisning på Bryghuset. Her var der lejlighed til at få hilst på hinanden og til at udveksle erfaringer fra forskellige aktiviteter i foreningen, idet alle aktivister var inviteret. Det blev til 49 personer, så i forhold til foreningens størrelse på Bornholm, er hvert femte medlem et aktivt medlem.
Der kommer her et første indtryk af hvilke resultat vores tællinger i år har, hvor der særligt er set på hvilken forskel det gør om det er en kold eller varm vinter. Et mere udførligt arbejde kommer i næste nummer af Gaddisinj.
Næste arrangement er en ekskursion med udgangspunkt i Rutsker 31. januar samt Islandsaften 10. februar og så bedes alle huske generalforsamlingen på biblioteket i Rønne tirsdag den 23. februar kl. 19.
Mogens Kofod
Vandfugletællingen 2010 – de tørre tal.
Som Mogens nævner, var vandfugletællingen i år præget af rigtig vintervejr. Tallene afspejlede i høj grad denne situation.
Arter som Nordisk lappedykker, Gravand, Knarand, Krikand, Ederfugl, Bjergand, Hvinand, Lille og Stor skallesluger, Stormmåge og Engpiber viste klare udsving, som utvivlsomt var dikteret af vejret. Dermed ikke sagt at de alle optrådte i højere antal end normalt.
Se tabellen med tallene for de sidste fjorten år (peg med musen for at aflæse de konkrete observationstal for det enkelte år).
Observationer af Hvinand de sidste 14 år (Carsten Andersen)
Observationer af Hvinand Vandfugletælling 2010 (Carsten Andersen)
Observationer af Bjergand de sidste 14 år (Carsten Andersen)
Observationer af Lille Lappedykker de sidste 14 år (Carsten Andersen)
Observationer af Toppet Lappedykker Vandfugletælling 2010 (Carsten Andersen)
Flere arter opførte sig dog, som om det var en normal eller endda lun vinter. Hvad der spiller ind her, er ikke afklaret. Hvis situationen er den, at disse arter helt har vænnet sig til et varmere vintervejr, kan et år som 2010 dog blive dem en dyr lektie. En del tyder i hvert fald på, at vi ikke har fået så mange nordiske trækfugle til landet, som i tidligere tiders kolde vintre for arter som Lille lappedykker, Taffeland og Blishøne.
Som nævnt vil vi i det kommende nummer af Gaddisijn bringe en mere fyldestgørende artikel om vandfugletællingen 2010.
Carsten Andersen