The Fool on the Hill

Bramgæs ved Dueodde - foto Mogen Kofod

Bramgæs ved Dueodde – foto Mogen Kofod

Hvert år i uge 39, 40 og 41 indfinder der sig en gæv jyde ved Dueodde. Det er Henning Lykke Larsen (HLL), der bor i Sabro ved Århus. Han glæder sig hvert år som en lille dreng til at holde øje med fugletrækket ved Bornholms sydligste punkt.

De sidste par år obser han dog ikke mere fra den høje klit, som alle brugte som observationspost. Derimod sidder han nu og hygger sig i de lavere, lyng- og marehalm bevoksede klitter et par hundrede meter vest for den store klit. Her er mere læ og en glimrende oversigt, ligesom stedet er noget tættere på kysten. Så derfor er det nok ikke korrekt mere at kalde ham som overskriften, som jeg fandt på for år tilbage. Kammeratligt ment, naturligvis.

Han er ekspert i at kigge på havtræk. Man ser ham næsten aldrig stå op, idet ryggen ikke mere har det så godt. Han sidder på sin stol med skopet og skuer ud over havet i sine 2 Swarovski kikkerter. Intet forbigår hans opmærksomhed 180 grader foran ham. Derimod kan han ikke så godt holde øje med de andre 180 grader. Så her kan du komme ind i billedet, hvis du har lyst. Han har naturligvis intet imod at være alene på stedet, men nyder dog vi andres selskab, når vi dukker op. Derimod vil han ikke være der i uge 42 med efterårsferiegæster. Da kommer der for mange rendende, som han siger.

Henning startede mandag morgen kl. 0630. Han forlod først stedet ved 14-tiden. Men der var også virkelig mange fugle denne første morgen, hvor jeg et par timer var på stedet. Vinden var i øst, så det var åbenbart godt, for der var kun halvt så mange fugle tirsdag med vinden i vest.

Mandag spottede han bl.a. Lom 57, Skarv 440, Pibeand 1839, Ederfugl 427, Alm. Kjove 1, Lille Kjove 1, DværgmĂĄge 394 (de fleste 5 km ude!), Rødstrubet Piber 2, Bog/Kvækerfinke 190. Faktisk blev det til omkring 65 forskellige fuglearter denne dag – ikke dĂĄrligt!

Hvis du således har interesse i at lære lidt mere om havtræk og måske se halvsjældne fugle, så er stedet og Henning et besøg værd. God tur!

EILIF.