Skovhornugler i dagtræ

Skovhornugle i sovetræ - foto Mogens Kofod

Skovhornugle i sovetræ - foto Mogens Kofod

Hver vinter finder man større eller mindre flokke af skovhornugler som samles for at tilbringe dagen sammen, indtil de igen skal ud og fouragere når det blir mørkt.

Nogle steder er meget traditionelle, år efter år vælger uglerne de samme træer, eller i det mindste nogle lige i nærheden.
Fx fyrretræerne ved Sandkås, nogle cedertræer i Nørreløkke i Rønne, for slet ikke at tale om fyrretræerne på Campingpladsen på Galløkken.

I Svaneke holdt op til 17 ugler i mange vintre til i en rødgran i en have i Vigen. Da den blev fældet flyttede de over i en meget gammel tuja. Siden har de været set i en anden have og nu igen fundet i området.

Forleden fandt Lene Bregninge fem under hundeluftning, i dag fandt jeg seks samme sted. Det er ikke noget godt sted. Uglerne sidder meget eksponeret i en vedbend overgroet tjørn, i ret lav højde og lader sig nemt skræmme væk.

Det kan være ugler der er på vinterophold fra nordlige egne, men også den lokale uglefamilie, som yngler i Svaneke Nordskov. I 2011 hørte jeg ikke tiggende unger, men det er der naboer der har, så de har ynglet. Der er også på Galløkken hørt et andet kuld af tiggende unger. Ellers er der ikke noteret sikre ynglefund på Bornholm i 2011.

Mogens T. Kofod