Ringmærkning af vandrefalkenes unger

Vandrefalkeunger pĂĄ redeplads - foto

Vandrefalkeunger pĂĄ redeplads - foto

I starten af april måned etablerede vandrefalkene sig på en klippehylde ved Mulekleven på Bornholms nordvestkyst. I midten af april lagde hunnen sit første æg og en god måneds tid senere blev det første æg klækket.

Det betød, at de skulle ringmærkes omkring grundlovsdagen når de var ca 18 dage gamle. Af forskellige årsager blev det udskudt til den 8. juni, og det var ikke Knud Falk, men Søren Møller, der alene stod for ringmærkningen.

Vi anlagde en base på toppen af klippen i god afstand. Udover Søren var det Torben Kure, undertegnede og en fotograf fra TVBornholm. Senere kom to fra Skov og Naturstyrelsen bl. a. Tommy Hansen. Turen ud til klippekanten foregik i slalom mellem sølvmåge-reder med æg eller unger, så vi skulle hele tiden passe på ikke at træde på nogen. Mågerne sørgede hele tiden for at gøre os opmærksomme på at vi skulle passe på, og vi klarede turen uden ulykker.

Turen ned på redehylden klarede Søren alene, således at falkene blev forstyrret mindst muligt. Ungerne var lidt ældre end optimalt så der var lidt udfordringer i arbejdet på redehylden. De to første unger blev ringmærket uden de store problemer, men den tredie forsøgte gemme sig bag brombærkrattet. Søren gav dog ikke op, og alle tre blev ringmærket.
Det var tre hunner, der alle var livskraftige og i stand til at videreføre slægten.

Hele operationen tog en time og 18 minutter fra det første advarselsskrig fra falkene, til der igen var fuldstændig ro på klippen. Det var ikke så ringe.
Efterfølgende tog vi en tur i Torben Kures båd, og vi så begge forældre sidde i nærheden af reden. På et tidspunkt tiggede ungerne om mad, og hunnen sendte hannen ud på jagt. Efter 5 minutter fløj hun selv ud at jage, og det er første gang hunnen har forladt reden samtidig med hannen. De returnerede efter en halv times tid uden noget bytte. Vi afsluttede en fantastisk dag med en tur langs fuglefjeldet, hvor vi udover alke og lomvier også så to baltiske sildemåger.

Christian