På en ellers så fredelig søndag…

Klik på foto og se doku-fotos af de olieindsmurte fugle. Foto Johanna M. Hartmann

Klik på foto og se doku-fotos af de olieindsmurte fugle. Foto Johanna M. Hartmann

Søndag den 24.januar strålede solen fra en høj klar blå himmel og det var omkring minus 6 grader. Anders og jeg blev enige om, at mødes på en fugletur i det flotte vejr. Vi havde kigget i Sandvig, Tejn, Gudhjem, Nørre Sand, Listed, Svaneke og til sidst Nexø havn, hvor vi sad I bilen på molen ved lakseklækkeriet og kiggede ud på en stor flok Troldænder, et par Bjergænder og et par lille Lappedykkere, imens vi glædede os over sammenlagt, at have set 14 lille Skalleslugere, da Anders pludselig udbrød “hva´ pokker er dét”?

I starten kunne vi ikke rigtig se hvad det var, men med hovedet og en smule af ryggen, kun lige holdt oppe over vand overfladen, kom en Sølvmåge langsomt glidende i retning af stenene på den modsatte side af bassinet. Det så vildt underligt ud! Den kæmpede med en helt ualmindelig stor anstrengelse, for at komme op på en lille lav sten.
“Nååh”, udbrød jeg flere gange,”den må da være smurt ind i olie eller lignende”?
Et lille øjeblik efter kom der endnu en sølvmåge på fuldstændig samme måde og kæmpede den samme kamp, for at komme på land.

Vi kiggede begge to undrende i den retning, hvor de to fugle var kommet fra, og endnu en dukkede op….én til…og atter én dukkede op fra fuldstændig samme retning og på fuldstændig samme måde.
Vi blev begge både kede af det og vrede, over det vi så. Og ikke mange øjeblikke efter kom der nogle stykker til på samme måde.
Jeg blev rasende! Hva´ dælen foregår der? Jeg ville vide det, LIGE NU!

I dét øjeblik overtog jeg kommandoen, rettede på politiskiltet ved min inderlomme, trak kasketten godt ned i panden – jeg var fokuseret, forbryderen skulle findes!

Alle måger i havnebassinet ved lakseklækkeriet så fine ud og der var ingen synlig oliefilm på vandet omkring bådene. Jeg var meget ivrig efter, at komme derned i den ende af havnen, hvor jeg var sikker på mågerne var kommet fra. Og Anders der selvfølgelig var lige så berørt, som jeg var, prøvede så godt han kunne, at følge med i mit tempo af iver og ihærdighed! ( I sådan en situation kan det godt være svært ) ;o)

Men da vi nåede ned omkring fiskehuset var der ingen tvivl om, hvilken båd de kom fra – det kunne ses på MEGET lang afstand!
Det var en stor gammel rusttæret fiskerbåd og omkring den lå der endnu flere Sølvmåger og baskede rundt i vandet, som om de var ved at drukne, fordi de var smurt ind i et eller andet! Døde måger blev kastet ud i vandet fra båden af fiskerne og flere måger, havde bevæget sig ned i retning af, hvor vi så de første komme fra. De forsøgte at komme på land, men kunne ikke komme op af vandet.

Vi holdt på afstand og jeg tog billeder af båden, de aktive fiskere og af de måger i nærheden af båden, som det gjorde utrolig ondt, at se på!

Fiskerne bemærkede, at der blev peget på dem med en stor telelinse og trak indenfor og om på den anden side af båden.
Jeg kunne ikke holde ud, at se på det og var parat til, at fare derhen og skælde ud og ruske dem og bede om en forklaring. Jeg sad nærmest og hoppede i sædet “hvad skal vi gøre”, “hvad skal vi gøre”? Jeg stillede Anders en masse spørgsmål, som han jo selvfølgelig ikke kunne svare på. Vi blev enige om, at ringe til Sune og høre, om han vidste hvad vi kunne gøre. Han foreslog os at ringe til politiet, hvilket vi gjorde. Først tog de det ikke så nøje, men da Anders sagde, at det var 25-30 måger vi havde set på denne måde,og at vi tænkte det måske var olie eller lignende, ville de sende en patrulje vogn ud med det samme.

Vi var ikke i tvivl, når vi kiggede på mågerne, som lå og kæmpede for livet i vandet. De ville dø en langsom død af kulde!

Efterfølgende kom følgende i avisen vedr. hændelsen:
Mågedød i Nexø Havn
Søndag kl. 11.18 oplyste en anmelder, at han havde konstateret flere døde måger liggende i havnebassinet på havnen i Nexø. Det så ud som om mågerne var skadet af olie. Politiet konstaterede, at mågerne var så forkomne, at de måtte aflives. Der var formentlig tale om let tilsmudsning med en form for `silde-olie´, hvorefter mågerne frøs ihjel i den hårde frost.