Nattergalen galer


Flere gange midt i maj har vi snakket om påfaldende fravær af nattergalen i de Bornholmske krat for der har gennem første halvdel af maj været påfaldende få syngende Nattergale. Visse år høres de første nattergale allerede i slutningen af april selvom det generelle mønster fra øen er ankomst omkring den 10. til den 15. maj. Klik her for at læse hele indlægget og se spændene data fra dofbasen

En sammenstilling af indtastede nattergale i DOF-basen siden år 2000. Klik på figuren for at forstørre.

En sammenstilling af indtastede nattergale i DOF-basen siden år 2000. Klik på figuren for at forstørre.

Omkring 10. til den 15. maj høres den ofte syngende i krat på enge eller moser og rundt omkring øens lækre kystkrat. De største antal syngende fugle hører man dog først omkring 2/3 del inde i maj men hvorfor virker der så i år så stille på de gode nattergal-biotoper?

For at få et overblik over den observerede sangaktivitet hos arten her på øen samlede jeg de indtastede syngende nattergale de seneste 11 år og opstillede dette i en oversigt. Klik på billedet her og se graferne for majobservationer af nattergal 2000 til 2011 (2011 til og med 24. maj). Interessant nok understøtter dette vores opfattelse nemlig at arten faktisk først for alvor kom i gang omkring den 18. til 20. maj.

Som man kan se er dette noget senere end mange af de tidligere år og hvad kan så være årsagen til det? Ja ligeså let nattergalen er at opdage syngende ligeså svær er den at finde hvis den ikke siger noget og måske har vejrforholdene ikke givet nattergalen lyst til at synge umiddelbart efter ankomst og derfor ikke opdaget i samme omfang. Men forklaringen er nok snarer at den normale ankomst er forsinket grundet vejrlig undervejs på trækket og dette vil være meget interessant at grave mere i og forklaringer eller bud modtages meget gerne.

En af øens bedre strækninger er Svaneke fyr til Grisby og Ă…rsdale hvor man kan tælle omkring 20-25 syngende fugle hvert ĂĄr sidst i maj og inspireret af bekymringen for færre nattergale tog jeg den 23. maj en aftentur her ml 20.30 og 22.20. Heldigvis virkede alt som “normalt” idet jeg nĂĄede op pĂĄ 22 syngende nattergale sĂĄ der var ro i sjælen igen. I den indsatte video her kan man se en jeg fik kaldt frem fra krattet ved af efterligne nattergalens korte iiiiiid kald.
God fornøjelse med foråret fra Sune
suneriis@gmail.com