Lærkefalken yngler i Danmark med 20-30 par, de fleste i landets sydøstlige dele. Hvordan har Lærkefalken det på Bornholm?

Atlasundersøgelse III mener at Lærkefalken yngler sikkert i to kvadrater og muligvis i tre kvadrater mere på Bornholm. Vi kan måske ud fra det sige at Lærkefalken yngler på Bornholm med 2-5 par, og det gør den cirka lige så sjælden som Vandrefalken som ynglefugl betragtet. Alligevel ved vi meget lidt om Lærkefalkens ynglesteder på øen. Atlas III kvadraterne med ynglende eller muligvis ynglende Lærkefalke er på Dueoddeegnen og den østlige del af Almindingen eller Paradisbakkerne.
Falke bygger ikke reder men flytter ind et egnet sted. Lærkefalken benytter forladte reder af kragefugle eller andre rovfugle. Den foretrækker fyrretræer, men andre nåle- eller løvtræer kan også accepteres. (Jeg mener at have set at den også kan benytte redekasser, men det har jeg ikke iagttaget på Bornholm. En falkekasse opsat ved Bastemosen er aldrig blevet beboet.) Den lægger normalt 3 æg med få dages mellemrum og ruger, mest hunnen, cirka en måned. Når først parret er etableret på på ynglepladsen, er de meget diskrete og så godt som umulige at opdage. De bedste muligheder for at registerere ynglende Lærfalke er lige når de ankommer til ynglestedet i midten af maj, og især når der er udfløjne unger ved ynglesucces lidt ind i august. I de to perioder advarer fuglene højlydt når en kratlusker nærmer sig. I august kan det kan høres på god afstand når de udfløjne unger sidder i træerne og tigger mad fra forældrene. Jeg vil mene at en højlydt kaldende Lærkefalk lidt inde i august måned indikerer en sandsynlig ynglelokalitet.

I sommeren 2020 ynglede et par i Vestermarie Plantage. Mønstret var som lige beskrevet. I nogle få dage i maj måned var begge fugle meget tydelige i området, midt på sommeren troede jeg at de var forsvundet, men sidst på sommeren kunne man igen se de voksne fugle og en unge. Det lykkedes aldrig at se mere end en unge. I 2021 var der ingen aktivitet på stedet. Der hænger forhåbentlig ikke sammen med at der er etableret mountainbikeruter lige gennem den granbeplantning hvor reden var i 2020.

I Dueoddeskoven, hvor der skulle være rigeligt med fyrretræer, har Lærkefalken ynglet med sikkerhed 2018-2021. I år, 2021, fik parret tre unger på vingerne. Det skulle ikke overraske mig om den har ynglet der, mere eller mindre skjult, gennem mange år. (Min onkel, som boede på Duegård, havde engang i 1960erne en skadet Lærkefalk i pleje i hønsehuset. Falken kom sig og blev sluppet fri igen. Det var i hvert fald den historie, han fortalte sin fugleinteresserede nevø. Var det en lokal fugl fra Dueodde der kom til hægterne igen i hønsehuset?)
Lærkefalke ses ofte ved Bastemosen, også udenfor træktiden, men jeg har aldrig fundet indikationer på at de yngler i Almindningen. Måske læsere af denne hjemmeside har observationer af ynglende Lærkefalke fra Almindingen? En af de varme dage i august 2021 var der en kaldende Lærkefalk over Rø Plantage, men jeg fandt aldrig tid til at undersøge nærmere. Det er ikke svært at forestille sig at der gemmer sig nogle uopdagede ynglepar rundt omkring på øen.
Lærkefalken findes om sommeren i det meste af Europa, måske med undtagelse af de mest nordvestlige egne, og i et bredt bælte gennem centralasien helt til Japan. Størrelsen af den asiatiske bestand er dårlig kendt, men alene i Europa er den talrig nok til at blive listet som ”Least Concern”. De europæiske Lærkefalke tilbringer vinteren i det sydlige Afrika, så det er en ægte langdistancetrækfugl. Den lever overvejende af insekter, men især i yngletiden også af småfugle. Byttet fanges i luften efter elegante akrobatiske og lynhurtige manøvrer. Bornholmske ornitologer fryder sig hvert forår over Lærkefalkenes jagt på libeller over Bastemosen eller Ølene. Om efteråret får den store flokke af stære på vingerne på overnatningspladserne i moserne. Ved Bolsterbjerg har jeg set den jage flagermus i skumringen om sommeren.
Billederne viser en adult Lærkefalk og tre udfløjne unger. De viser dragtforskelle mellem adulte og 1k fugle.
Jesper Møller