Kongeørn eller havørn? ved Rolfshøj

Havørn - foto Hans Fæster

Havørn - foto Hans Fæster

Af Hans Fæster.
I begyndelsen af februar hørte jeg rygter om en havørn der havde taget en skarv ved den sydlige grusgrav ved Rolfshøj lidt syd for Rønne. 10. februar vadede jeg derind fra Skrædderbakkevej gennem 75 cm sne og blev noget overrasket over at se hvad jeg mente var en kongeørn der lettede og fløj mod nord. Jeg fik kun et par glimt af den og for tilbage og op ad Skrædderbakkevej: Der sad den et stykke væk i toppen af et træ, mobbet af en krage. Jeg nåede at få skopet stillet ind på den.
– Og selv om det sneede, mente jeg at kunne bestemme den, som en adult kongeørn – inden den lettede og fløj mod syd. Dvs at den på et tidspunkt igen højst var 300 m væk. Jeg skyldte mig at finde kameraet frem, men jeg havde glemt at indstille det på belysningen, så det blev nogle meget dårlige billeder.

Jeg har senere været derude 3-4 gange, den ene gang på ski – uden resultat. – Så da jeg i påsken havde misset en kongeørn som Jesper Møller havde set lige over hvor jeg var i Ølene, kom jeg endnu en gang i tvivl, og/eller jeg blev sur og kørte hjem og nul-stillede observationen i DOF-basen.

Men i dag kom jeg kørende mod Rønne fra Nylars, og dér hvor Skrædderbakkevej munder ud i landevejen, så jeg denne ørn komme ret lavt netop nede fra Rolfshøj, faktisk over det træ jeg så en fugl i 10. februar. Den kom lodret hen over bilen og begyndte at kredse lige nord for landevejen mens den tog højde – før den fortsatte i nordlig retning. Et imponerende syn!

Hans Fæster