Hvor er sneppen?

Snepper plejer at have gøre store øjne når man opdager dem. - Denne her ser en smule søvnig ud - foto Hans Fæster

Snepper plejer at have gøre store øjne når man opdager dem. - Denne her ser en smule søvnig ud - foto Hans Fæster

Den 27. januar cyklede jeg rundt om Holmeskov i udkanten af Rønne lige før snestormen satte ind, og sĂĄ jeg 4 musvĂĄger. Jeg har før set skovsnepper i skoven og gættede pĂĄ at det mĂĄtte være dĂ©m der var sĂĄ interessante. SĂĄ et par timer efter – under snestormen – gik jeg igennem skoven – uden at kikke op efter musvĂĄger (men kunne ikke undgĂĄ at se Ă©n gennem øjenkrogen). Jeg kikkede ned – og til siderne, og i løbet at højst 10 minutter havde set opdaget 5 snepper.
Snepper vĂ©d vist at deres fjerdragt er en effektiv kamuflage, – man skal næsten træde pĂĄ dem før de flyver op. Men der var sne overalt, og stort set ogsĂĄ is overalt i de grøfter hvor de fouragerer.

SĂĄ de 5 var forholdsvis nemme at finde.
Jeg ville ikke jage dem op (sĂĄ musvĂĄger sĂĄ dem). – Og det lykkedes at liste forbi dem uden at mere end to fløj op – lige ved siden af mig. Og jeg havde skam sĂ©t dem først!
Næste dag skulle de fotograferes (og der var ingen musvĂĄger). Men det viste sig at det er sværere end som sĂĄ at opdage sĂĄdan en sneppe. Jo! Der er Ă©n, ca 15 meter ude til siden! Jeg standser op og stiller skarpt pĂĄ den. – I de næste sekunder flyver først to op 3-4 meter foran mig, dernæst Ă©n endnu tættere pĂĄ bag mig.

Denne her sidder med ryggen til. Måske sover den. - foto Hans Fæster

Denne her sidder med ryggen til. Måske sover den. - foto Hans Fæster

Men dén dér længere borte blev siddende (øverste billeder). Og lidt efter opdagede jeg NOGET endnu længere borte (nederste billede)
(På begge billeder ér der zoomet ind, og sneppen er i fokus. Og jeg kan fortælle at jeg ikke selv var bombesikker på HVAD der var på det nederste billede, før jeg kom hjem og fik zoomet endnu mere ind).

Hans Fæster