DOF-tur med vadefugle, fiskeørne og en eksotisk dessert

Niels Erik orienterer om turen - foto Carsten Andersen

Niels Erik orienterer om turen - foto Carsten Andersen (klik for flere billeder)

Årets ottende DOF-tur på Bornholm gik 28. august til Dueodde. Turlederne Niels Erik Johansen og Carsten Andersen kunne glæde sig over god tilslutning, da 34 mennesker havde valgt at bruge søndag formiddag på denne tur. Dette selv om vejret ikke lige frem artede sig, som vi havde håbet. Halvskyet med en bister vind fra sydvest.

Allerede fra start kunne adskillige kaldende fluesnappere høres i fyrreskoven. De fleste var Brogede, men en enkelt Grå viste sig også fint frem. Vel ude i klithavet bemærkedes en fin strøm af udtrækkende svaler i selskab med enkelte Mursejlere. Imponerende at disse små fugle kaster sig ud i turen over Østersøen i et sådant blæsevejr. Mellem klitterne desuden mange rastende Hvide og nogle få Gule vipstjerter. Her fandt vi også en del eksemplarer af den lille kødædende plante soldug.

Almindelig ryle - foto Carsten Andersen

Almindelig ryle - foto Carsten Andersen (klik for flere billeder)

Vi fortsatte til strandlagunen som i år er betydelig større end normalt. Her sås ti vadefuglearter i smukt medlys. Her kan nævnes Strandhjejle, Krumnæbbet og Islandsk ryle, Sortklire samt ikke mindst Dværgryler, som alle vist fik set rigtig godt. En stor flok på omkring hundrede Svartbage havde søgt i land og stod nær brændingen, lige som en hel del unge Gravænder rastede på stranden. Midt i det hele dukkede en gammel Fiskeørn op fra vest. I den friske vind kom den hurtig langt østpå, hvorfor den vendte og langsomt arbejdede sig op mod vinden i vestlig retning. Efterhånden tabtes den af syne over land.

Efter besøget ved lagunen travede selskabet gennem klitterne med retning mod parkeringspladsen. Under vejs endnu en Fiskeørn. Denne medbragte en ret stor fisk i kløerne og var i øvrigt tydelig lysere på ryggen end den første. Dette kunne tyde på, at denne Fiskeørn var en ungfugl. På hjemvejen opdagedes endnu en Fiskeørn overflyvende mellem trækronerne. Vi nåede dog kun at se den ikke havde ’madpakke’ med. Om den var identisk med den gamle fugl, er derfor usikkert. Endelig endnu flere fluesnappere i skoven inden vi var tilbage ved bilerne lidt i tolv. Her trak en Hvepsevåge forbi uden dog at give ordentlige iagttagelser.

Rosenbrystet tornskade - foto Carsten Andersen

Rosenbrystet tornskade - foto Carsten Andersen (klik for flere billeder)

Som et ekstra krydderi på turen lagde vi vejen hjem forbi Poulskervej og Krakvej, hvor vi besøgte den smukke Rosenbrystede tornskade. Den har været stationær her i to uger nu. Som sædvanlig var den ret tillidsfuld og lod sig villigt se, mens den poserede på hhv. el-ledninger og vejskilte.

Carsten Andersen