DOF skaber viden om de danske ynglefugle

Vær med til at tælle de danske ynglefugle!

Kort over punkttællingesruter

Ynglefugle-punktt√¶llingerne i 2008 (klik for et st√łrre kort)

I starten af maj sendes punkttællingsmateriale ud til den 34. sæson med yngletællinger af de almindelige danske fugle. Hundredvis af frivillige tæller hvert år fugle på deres punkttællingsruter og er derved med til at samle data ind, så vi får skabt en helt unik viden om, hvordan det går for de almindelige danske ynglefugle. Punkttællingerne skaber grundlaget for en masse viden, fx at viben er gået markant tilbage i de sidste årtier, mens gransanger har haft en stor fremgang, at afrikatrækkerne generelt er gået tilbage med mere end 30 % i de sidste tre årtier og at agerlandsfuglene har det skidt ikke bare i Danmark, men i hele Europa.

Du kan også være med!
Det er helt afg√łrende for unders√łgelsen, at de mange frivillige deltager √•r efter √•r og vi vil gerne have flere deltagere. Kender du de almindelige fugle i en naturtype, hvor du f√¶rdes, og har du lyst til at bruge en morgen i felten i ‚ÄĚfuglenes tjeneste‚ÄĚ, kan du ogs√• v√¶re med. Vi √łnsker t√¶llinger i alle naturtyper.

Kortet viser fordelingen af ruter fra ynglefugle-punkttællingerne i 2008, hvor der blev talt på 358 ruter i hele landet. (Der er rapporteret enkelte ruter efter at kortet er blevet udarbejdet.)

Vi dækker hele landet med tællingerne, men nogle egne er ringere dækket end andre. På kortet herover kan du se, hvor der blev talt i sidste ynglesæson og dermed også, hvor der særligt er behov for nye ruter/deltagere.

Læs mere om punkttællingerne på www.dof.dk/punkt , hvor du bl.a. kan finde en vejledning i, hvordan du skal komme i gang med at tælle.
Du er dermed med til at sikre, at DOF kan f√łlge bestandenes udvikling og r√•be vagt ved gev√¶r, n√•r det g√•r den forkerte vej. Se et eksempel p√• et resultat af punktt√¶llingerne her

P√• Bornholm mangler vi punktt√¶llere specielt i de √łstlige centrale dele.

Vil du være med til at tælle Danmarks fugle?
Så kontakt Jens Christensen som er lokal punkttællingskoordinator på Bornholm.
Telefon: 56 95 95 25 / E-mail: jc(a)bornholm-gym.dk