Det bornholmske vadehav

Dværgryle - foto Thomas Christensen

Dværgryle - foto Thomas Christensen

I juli måned opfordrede Carsten Andersen til, at man opsøgte en del vadefuglelokaliteter på Bornholm, idet juli/august er fine måneder til vadefuglestudier.

Steen Jensen var den første, der fandt en masse vadefugle i en lagune sydvest for Dueodde fyr. Flere har besøgt stedet her i august. Langt om længe fik jeg taget mig sammen til at besøge lokaliteten.

Det skete så fredag den 12. august fra kl. 1100 til 1230 i øsende regnvejr. Jeg blev overrasket over, hvor stor omhandlede lagune er. Jeg har ikke set noget lignende i de 22 år jeg har været på Bornholm. Og der var rigtig mange vadefugle, ænder, terner, måger m.v.

Ved at sidde stille i klitterne omkring lagunen, kom fuglene ret tæt pĂĄ mig. Ofte kun 50 meter for nogle vadefugles vedkommende. Og jeg sĂĄ faktisk i løbet af halvanden time ikke mindre end 20 vadefuglearter. SĂĄ mange har jeg aldrig før set pĂĄ eet sted udover besøg i det “rigtige” vadehav omkring Rømø.

Stor præstekrave - foto Carsten Andersen

Stor præstekrave - foto Carsten Andersen

Så for tiden er denne lagune uden tvivl Bornholms bedste sted at se vadefugle. Man går forbi fyret og ned mod den sædvanlige obsbakke. Derpå drejes til højre og 750 meter mod sydvest er man ved den flotte lagune. Sæt dig i klitkanten og nyd fuglene. Svalerne kommer i øvrigt få meter forbi dig.

Nå, men her kommer de 20 vadefuglearter: Stenvender, Dværgryle, Lille Kobbersneppe, Lille Præstekrave, Krumnæbbet Ryle, Sortklire, Hvidklire, Svaleklire, Mudderklire, Alm. Ryle, Stor Præstekrave, Tinksmed, Strandskade, Vibe, Sandløber, Islandsk Ryle, Brushane, Alm. Hjejle, Strandhjejle og Rødben. Omkring 200 vadefugle i alt. Ikke kvantitet, men kvalitet.

Af terner var der Hav-, Fjord,- Split- og Rovterner. Sidstnævnte art var præsenteret med ikke mindre end 5 stk. 2 juv. og 3 ad. Den “uhyggelige” kradse, hæse, høje lyd fra denne fugl hørtes 25 meter over mit hovede. Een af fugleverdenens grimmeste lyde efter min mening. Men flotte var de. En del grav- og Krikænder var der ogsĂĄ i omrĂĄdet. Godt et par hundrede mĂĄger, hvoraf langt de fleste naturligvis var SølvmĂĄger, men ogsĂĄ en lille svartbag sĂĄs, dvs. det var en Baltisk SildemĂĄge. Gammel flot fugl. OgsĂĄ en ung helt grĂĄstribet, elegant SildemĂĄge sĂĄs. Jeg ved ikke, hvilken race. Never mind. For nu var jeg plaskvĂĄd over det hele, men med dejlige oplevelser ved et bornholmsk vadehav.

Prøv det! Fuglehilsen EILIF