De 3 musketerer

Rød glente - foto Sune Riis Sørensen

Rød glente - foto Sune Riis Sørensen

Fredag den 3. september 2010 havde Erik Sand og undertegnede aftalt, at i dag skulle Dueodde have “en ordentlig een pĂĄ skallen”! Vi havde da lov til at være lidt naive. Men det var vi nu ĂĄbenbart ikke, for der kom virkelig mange fuglearter forbi. Vi stillede os kl. 0800 op pĂĄ den sædvanlige klit, der desværre er ved at være noget slidt, men der var da plads til os 2, og i løbet af 1 times tid kom ogsĂĄ Ole Leegaard til stede, sĂĄ vi stod tæt, 3 personer, teleskoper og rygsæksstole.

Mærkværdigvis have Ole ikke sit skop med, og det er vist usædvanligt. Til gengæld havde jeg mit gode skop med for en gang skyld. Og vi fik virkelig brug for det. Hvorfor? Joh, der var ikke mindre end 12 rovfuglearter, der skulle gennem skopet, før de fik lov til at trække i sydlig retning i det fine vejr, der dog bød på en del vind (godt for rovfuglene), sol og en masse skyer. Sidstnævnte var med til, at vi fik øje på de fleste rovfugle, men både fiskeørnen og den sorte glente var lige ved at snyde os. Fuglene trak meget højt i dag (over 1000 meter). Men som de 3 gamle fuglekæmpere vi er, så spottede vi dem trods vore lidt nedsatte syn i forhold til for 25 år siden.

NĂĄ, nu er klokken 1200. Skal vi stoppe for i dag, foreslog jeg? De 2 andre kiggede hvast pĂĄ mig – nej, det skulle vi sĂĄ ikke! Næste gang jeg kiggede pĂĄ uret var kl. 1330. Nej, der er stadig rovfugle! NĂĄ, men kl. 1430 blev vi enige om, at nu havde vi vist set de fugle, der var pĂĄ lokaliteten i dag.

Du kan på DOF-basen se de 12 rovfuglearter, ligesom de mindst 1000 landsvaler, der var overalt, hedelærke, havterne, mange hjejler m.v. Det blev en herlig dag, hvor vi arbejdede godt sammen, supplerede hinanden, fortalte (løgne)historier, drak kaffe og en lille een. De 12 rovfuglearter skulle fejres. Ikke mindst de 10 lærkefalke, vandrefalken og den røde glente. Så vi kæmpede side om side, ikke med sabler, men med kikkerter.

Joh, lad mig bare kalde os de 3 muskerer for en dag. Det blev til 48 fuglearter, der havde valgt at vise sig for os. Havde vi gĂĄet ned til stranden mod sydvest, ja, sĂĄ havde vi fĂĄet 10 vadefuglearter. Men de er jo for intet at regne sammenlignet med rovfuglene.

EILIF