Naturen? Det er noget, vi sparer på

Floskler flød, da regeringen i november sidste år bebudede, at den sammen med to private fonde vil oprette en uafhængig, national naturfond med det klingende navn »Den Danske Naturfond«. Daværende SF-miljøminister Ida Auken roste sig selv og regeringen med ordene:

Det er en meget, meget stor dag for naturen. Det er mange år siden, at der er sket et så stort og positivt tiltag.«

Tallene så da også flotte ud. Villum Fonden, der har sine penge fra velux-vinduer, ville indskyde 250 millioner kr. Og Aage V. Jensens Naturfond, der har sine penge fra byggeri af hoteller, ville indskyde 125 millioner kr. Oveni ville staten stille 500 millioner kr. til rådighed.

De grønne organisationer applauderede initiativet. Hvor tiltrængt det er, fremgik af Miljøministeriets pressemeddelelse om den nye fondsstiftelse. Ministeriet indrømmede:

Danmarks natur skranter. Der er for lidt af den. Den er for spredt, og alt for mange dyr og planter er truet.

Altså: Hurra for den nye nationale naturfond!

Hurraet sidder nu som et fiskeben i halsen. Fonden er nemlig ved at gå i fisk. Det er staten, der svigter, mener de private fonde og Danmarks Naturfredningsforening. Dagbladet Politiken kunne i går oplyse, at Finansministeriet forlanger, at de private midler skal indbetales på en konto i Finansministeriet. Endvidere vil Finansministeriet foretage en langsommere indbetaling af det statslige bidrag, end fondene har forudsat.

Læs mere på Informations hjemmeside