Min yndlingsfugl – Solsorten

Solsort han
Solsort han – foto Ferdi De gier – (CC BY-SA 2.0)

Det var et ønske om, at lære mere om fuglelivet på Bornholm, der resulterede i at jeg meldte ind i DOF Bornholm, for et år siden.
Jeg kan se tilbage på et år, hvor det har været både lærerigt og en stor fornøjelse at deltage i DOF Bornholm’s ture. Sikke mange fugle jeg har set og hørt, guidet af erfarne og dygtige fugleeksperter!

Jeg har, så længe jeg kan huske, været fascineret af fugle. Jeg har mange ynglingsfugle, men da jeg nu skal vælge en, bliver det solsorten.
Jeg ved, at foråret nærmer sig, når jeg en tidlig og mørk februar morgen, hører hannens smukke sang igen og ved at nu kan den høres frem til det tidlige efterår.
At sidde udenfor, en sommeraften, og lytte til solsortens betagende sang, ja jeg ved ikke noget mere fredfyldt. Er det en stille aften, kan man høre at sangen bliver besvaret af en solsort længere væk.

Solsorten er en af de fugle, vi kan have fornøjelsen af at iagttage på tæt hold i vores haver og skove. Det er Danmarks mest talrige ynglefugl, langt de fleste er standfugle og de skifter menukortet ud alt efter årstiden. Om sommeren lever de af insekter, larver og regnorme og om vinteren af bær og frugter, især æbler.

Jeg har i mange år fulgt ynglende solsorte par i vores have. Lige fra hannens sang, for at markere territorium og tiltrække en hun, til deres ihærdige jagt efter føde til de nyudklækkede unger. Sjovt ser det ud, når solsorten hopper rundt på græsset med hovedet på skrå, som om den kan høre regnormene nede i jorden? Den har ihverfald ofte held med at finde og hive regnorme op. De hjælpes ad med at fodre ungerne og kan få op til tre kuld unger på en sommer.

Solsort han
Solsort han i rønnebær – foto TheOtherKev

Da vi for snart 22 år siden flyttede tilbage til Bornholm og fik vores egen have, blev det her vi tilbragte en stor del af den første sommer. Vores nabo var også tit i sin have, og til min store undren fløjtede han den samme strofe igen og igen til melodien: “Under den hvide bro” Efter et stykke tid fandt jeg så ud af, at det var kvarterets solsort der fløjtede: “Under den hvide bro” og ikke min nabo
Om det var tilfældigt, at det lige var den melodi den fløjtede vides ikke, men fakta er, at solsorten kan efterligne melodier, skabt af mennesker, og synge hinandens motiver.

Jeg glæder mig til snart at høre solsortens smukke sang igen og til endnu flere spændende ture med DOF Bornholm i det nye år.

Bitten Brandt