Min yndlingsfugl: Mursejleren

Hvert år hen imod 10. maj begynder jeg at lytte og kigge op herhjemme på Blykobbevej. Er mursejlerne kommet i dag? Der er en koloni i Gartnervangen, men fuglene fouragerer gerne herude også. Mursejlerne er en af prikkerne over i-erne i fugleforåret. Når de kommer, så er det høj-forår.

Mursejler
Mursejler – foto Pau Artigas CC BY-SA 2.0

De er nogle fantastiske flyvere, ultraslanke, lynhurtige og akrobatiske i deres jagt på flyvende insekter, men det er først og fremmest deres stemme, der for mig gør dem til noget særligt. Deres høje, ivrige skrig udstråler sådan en livsenergi, så det nærmest smitter af på mit humør.

Jeg har en årrække for mange år siden boet i København og omegn. Der var ikke så mange forskellige fugle, men der var mursejlere, og deres skrig gav genlyd i de smalle gader. Allerede dengang satte jeg stor pris på dem, når de i småflokke jog rundt mellem hustagene. På den måde markerede de årstiden også herinde i byen.

Vi skal huske at glæde os over dem, mens de er her, for allerede omkring 10. august trækker de væk igen, på vej mod tropisk Afrika. Herlig dansk fugl, men det er jo ret beset kun en meget begrænset tid, de tilbringer her, ca. 3 ud af årets 12 måneder.

Det er disse oplevelser, der for mig gør mursejlerne til noget særligt, men derudover er det jo på mange måder en spændende fugl. Dens fødder er nærmest rudimentære, og den tilbringer kun meget lidt tid med fast grund under fødderne. I yngletiden er den nødt til det, men derudover er det meget lidt. De kan hvile og sove på vingerne i luften – utroligt!. Ved dårligt vejr kan de dog søge ly på mure og klipper.

Mursejler på væg -  foto Hedera Baltica
Mursejler pĂĄ væg – foto Hedera Baltica CC BY-SA 2.0

For mange år siden, det må have været sidst i 1960-erne, havde vi fuglefolk fået lov at overnatte i det daværende sirenehus ude i klitterne på Dueodde. På huset sad en stor tragt, hvor tågehornet i sin tid havde kunnet brøle ud af ved usigtbart vejr. Det var dog allerede nedlagt på den tid. Tragten indsnævredes inde i huset til et snævert rør med en række samlinger og drejninger. En morgen kunne Finn og jeg høre vingebasken fra røret, og det kunne vi ikke rigtigt sidde overhørige. Det lykkedes at åbne en af samlingerne, og ud kom – en mursejler. Den havde åbenbart søgt ly i tragten, men da denne jo snævrede ind, kunne den ikke vende igen – en ren dødsfælde. Den slap fri, men nede i røret lå adskillige andre mursejlerrester, genkendelige på det typiske, brede næbparti.

Mursejlerne har en lidt speciel livscyklus. De bliver først kønsmodne og yngler, når de er ca. 4 år, og de lægger kun ét kuld årligt på 2-3 æg. Til gengæld kan de blive gamle, hvis livet ellers lykkes for dem. Man har aflæst ringmærkede fugle på op til 21 år.

Jens Christensen