Fugletur i modvind og medvind

Opmærksomme forbipasserende personer kunne lørdag d. 16.oktober kl. 13 ved Dueodde Vandrerhjem have bemærket et hold på 8 målbevidste cyklister, bevæbnet med kikkerter, store smil og håbefulde blikke, der elegant svang sig i sadlerne for at påbegynde en ekskursion, hvis formål var at udforske agerlandets fugle på det frodige Sydbornholm.

Turdeltagere klar ved cyklerne - foto Kell Olsen
Turdeltagere klar ved cyklerne – foto Kell Olsen

Der var naturligvis et lille håb om, at nogle gåseflokke havde slået sig ned på markerne omkring Dyndeby, Poulsker og Tjørneby, hvilket dog viste sig at være begrænset til et par mindre flokke af Bramgås og Blisgås. Til gengæld kunne vi til overflod nyde synet af Fjeldvåge, Musvåge og Rød Glente op mod den blå himmel i det klare solskin.

Vores to dygtige ledere, Jens Christensen og Hanne Tøttrup, havde tilrettelagt en rute, der førte os rundt i agerlandet ad smalle hyggelige veje og det skulle vise sig, at cykler er særdeles velegnede til denne form for fugleekskursion. Man fylder ikke så meget på smalle veje, man kan høre fuglene, mens man kører og det er nemt at foretage et hurtigt stop og straks have kikkerten klar til brug!
Vi fik derfor også oplevet en hel del arter på turen rundt, bl.a. en hel del Engpibere, Rødhals, Tårnfalk, Tornirisk, Hvid Vipstjert og Rørspurv. Et par store stæreflokke gav en flot opvisning i sort sol og slog sig derefter ned på en mark, hvor en flok Viber rastede. På bredden af et lille vandhul stod der lidt overraskende en Pibeand.

Ved et T-kryds stoppede vi op og Jens Christensen fortalte om et forsøg med lærkepletter på den mark, vi stod ved. Lærkepletter er en betegnelse for nogle steder på marken, hvor man under såningen løfter såmaskinen, så der bliver en bar plet, hvilket man også havde gjort på den pågældende mark. Imidlertid blev marken tilsået med vårsæd og da Lærkerne ankom, kunne de ikke se nogen lærkepletter, da afgrøden endnu ikke var begyndt at spire og Lærkerne slog sig så ned på en anden mark, men…… da først afgrøden kom op og pletterne blev synlige, flyttede Lærkerne over til marken og ynglede der med næste kuld unger! Historien viser, at det ikke altid er lige nemt, når man vil give naturen en håndsrækning.

I samme øjeblik Jens var færdig med at fortælle, blev der råbt: ”Lærker” og sandelig, om der ikke var en flok på ca. 200 Sanglærker, der ivrigt rastede og fouragerede lige for næsen af os på den mark, hvor vi lige havde hørt historien om lærkepletterne!!
Som nævnt var vi otte deltagere, heraf et ungdomsmedlem, nemlig Theodor. Resten af flokken havde passeret pensionsalderen – undtagen Thomas, som derfor også blev tildelt titlen som ungdomsmedlem.

Således opløftede af den fine tur enedes alle om, at det ikke måtte være sidste gang, der bliver arrangeret cykelekskursion.

David Nestved