DOF-tur til Døndalen

Der kigges efter Toppet Lappedykker på årets første fugletur - foto Kell Olsen

Der kigges efter Toppet Lappedykker pĂĄ ĂĄrets første fugletur – foto Kell Olsen

Årets 1. fugletur gik til én af Bornholms smukke sprækkedale.
14 friske Dof’ere satte hinanden stævne på parkeringspladsen og efter gensidige nytårshilsener begav vi os ned på stranden, hvor Kell viste os de opsatte Skalleslugerkasser og fortalte om projektet (se andetsteds her på siden).

Lidt fugleobs blev det også til inden vi fortsatte turen op til vandfaldet. Omkring 70 Toppet Lappedykker gav opvisning i bølgerne. Af andre arter så vi 5 Skarv, 1 Svartbag, 33 Gråænder, 1 Fiskehejre og 2 Rødstrubet Lom.

Føret i dalen var lidt smattet, men med hjælpsomhed på de værste steder lykkedes det for alle at komme velbeholdne frem til det flotte vandrige vandfald. Undervejs stødte vi på Træløber, Blåmejser, Solsort, Gærdesmutte og Gråkrage.
Før vi gik ned ad trapperne gjorde Eilif opmærksom på sporeplanten Skavgræs og han fortalte, at man kunne file negle med den. Enkelte fik prøvet, men det blev vist ikke nogen overvældende succés.

Vandstær i kobbeå - foto Kell Olsen

Vandstær i kobbeĂĄ – foto Kell Olsen

Vel fremme ved vandfaldet kunne man se nogle ornitologer, der havde kikkerten stift rettet mod det strømmende vand. Havde de mon opdaget en vandstær? Nej, det var såmænd den sjældne og fredede plante Rundfinnet Radeløv, der havde påkaldt sig deres opmærksomhed. Denne lille bregne er sjælden i det øvrige land, men kan bl.a. observeres her mellem klippeblokkene.

Tilbage ved parkeringspladsen var der igen en fin lille opvisning at se på i de høje fyrretræer og i Karstens scop kunne man tydeligt se 6 flotte Lille korsnæb Fouragere.

En hurtig rådslagning førte til, at man blev enige om at forlænge turen og køre til Kobbeåen, hvor der var observeret Vandstær. Den ville alle gerne se og chancerne var gode. Vi vidste også så nogenlunde, hvor den var observeret dagen før.
Fremme ved parkerinspladsen blev der tid til lidt observationer, inden alle nĂĄede frem og her sĂĄ vi Toppet Skallesluger, en GrĂĄkrage, RĂĄger, Alliker og en enkelt Bogfinke.

Da alle var samlet, begav vi os op mod 1. bro i dalen. Undervejs sĂĄ vi et par lovende klatter, men ved broen var der ingenting.
Vi fortsatte omkring 250 m længere op og pludselig var Vandstæren der. Sikke et held!! Alle fik set den fine lille fugl med dens karakteristiske adfærd. For nogen var det første gang, de så fuglen.
Det blev nok dagens højdepunkt.

Tak for en dejlig tur til alle deltagere og pĂĄ snarligt gensyn.

Birthe Egebjerg og Karsten Rasmussen