DOF-tur søndag den 9. maj 2021 til Ekkodalens moser

Det blev en tur med i alt 16 deltagere, som mødte op kl. 7 trods det vedholdende regnvejr.

Vores ledere var Jesper Møller og Carsten Andersen.
Jesper og Karin ankom meget CO2 venligt på cykel trods den silende regn, Jesper med teleskopet på ryggen. Jesper bød velkommen på P-pladsen på Springbakkevej.
Sangdrossel, Løvsanger, Rødhals og Blåmejse sang trods regnvejret allerede ved P-pladsen.

Godt påklædte deltagere og Jesper Møller med teleskopet på ryggen. Foto: Ole Pedersen.

Godt påklædte deltagere og Jesper Møller med teleskopet på ryggen. Foto: Ole Pedersen.

Vi gik først til skjulet ved Udkæret.
Undervejs spottede Carsten Stor Gråsisken og Grønsisken i birketræerne langs sporet.

I skjulet kravlede vi i læ for regnen, mens vi brugte kikkerter og teleskoper. Morten spottede en vadefugl, som viste sig at være årets første Tinksmed. I Udkæret så vi Pibeand, Knarand, Gravand, Skeand, Grågæs og andre arter.
I Udkærs Skjulet fortalte Josephine Møller fra Statens Naturhistoriske Museum om den nye platform Arter.dk , som samler indberetninger fra andre platforme (også DOF Basen) og hvor man selv kan indberette. Det gælder alle arter fra naturen, både planter, fugle, insekter og hvad man eller ser fra naturen.

Karin fortalte hvordan hun havde fĂĄet nye oplevelser i naturen med planter og insekter. Man kan indberette et billede og fĂĄ at vide, hvad det er man har set. Nikoline fortalte at man arbejdede med billedgenkendelse.

Videre gik turen ind i Ekkodalen, hvor vi ogsĂĄ fik vist en del planter, blandt andet forskellige violer.
Da vi forlod den store sti og gik over engen sĂĄ vi 2 traner med 2 unger.

På grund af meget vand kom vi ikke ud på Egeholm. Vi hørte lidt om Bøgebjerg og Egeholm, som Carsten kaldte Nordens Pompeii på grund af de mange stenalderfund. Man er først lige begyndt at grave lidt. Når der bliver givet tilladelse til udgravning og bevilliges penge til det, forventes store opdagelser.

På broen til den store trappe fortalte Jesper om vandrefalkeparret, som havde været der fast i foråret, men forsvandt igen i påsken. Måske er vandrefalkene for unge, måske er der for mange gæster for tæt på.
Oppe på klippen hørte vi Rødstjert, og det hørte vi vel mindst 4 gange i alt. Vi hørte, at Rødstjert har knækket koden. Den flyver ikke længere over Middelhavet, hvilket giver langt bedre overlevelse. Landsvaler kan nu også træffes om vinteren på nordsiden af Middelhavet. Det vil også være meget gunstigt for den art.

I granerne ved sporet viste Jesper os Ravnefjer, som stammede fra Ravnenes overnatningsplads. Da vi holdt rast ved bænkene med den fine udsigt over Vallensgårds Mose, fløj et par Ravne over os. Hvorfor? Det er spisetid. Rester fra menneskenes mad!
3 Røde Glenter svævede lige over os, og over mosen sås flere Rørhøge.
2 Hvide Vipstjerter parrede sig 10 meter fra os. David havde heldigvis ryggen til, for nu var han jo midt i maden og ville ikke forstyrres af sex.

Nattergal blev hørt nede i dalen og fast inventar på turen var Løvsanger, Gransanger, Munk og Rødhals. Vi så og hørte Skovpiber, Tornsanger og Skovsanger.
Der hørtes og sås Stor Flagspætte, Kernebider, Musvåge, Gulspurv, Grønirisk, Huldue, Lille Korsnæb og mange andre arter.
Jesper og Carsten stod for de fleste opdagede arter, i alt 52 (2 bonusarter indberettede Carsten og Morten efter turens afslutning fra Udkæret. Det var Stenpikker og Bynkefugl).

En glimrende tur med et par vidende og underholdende værter. De taknemmelige deltagere glædede sig allerede til næste års tur (med ønsket om lidt bedre vejr!) Trods regnvejret var humøret højt og rigtig mange arter blev set og hørt.

Ole Pedersen