DOF tur lørdag d. 24 oktober 2020 i Svartingedal.

Turlederne Klaus Hermansen og John Holm startede turen med at byde de 22 fremmødte velkommen på en forblæst parkeringsplads på Kirkedalsvej 25. Turen er en af 4 årstidsture i Svartingedal.
Klaus Hermansen står for arbejdsgruppen, der udfører frivilligt arbejde i Svartingedal.

Vi kom skyndsomst ned i læ på stien igennem dalen. Meget vand var der ikke i Baggeåens begyndelse, men en lidt fedtet sti alligevel.
Allerede på P-pladsen blev set en flok Bramgæs på marken, en Ravn fløj forbi, en lille flok Hulduer fløj ind i dalen.

Den første del af dalen er privatejet. Den nylige østenstorm havde vælte flere store asketræer over stien. Det klarede de friske deltagere nemt, med lidt hjælp til at komme over og under de store stammer. Hans-Jørgen hev sin sav i lommekniven frem for at hjælpe, men Klaus orienterede om, at vi ikke måtte skære i de privatejede stammer!

I den første del af turen blev vi passeret af en flok Blisgæs. Fuglekonger underholdt med deres spæde pip. Solsort, Vindrossel, Musvit og Gransanger gav sig til kende. Heldigvis havde vi nogle af de rigtig skrappe mennesker til fuglestemmer med på turen. Ellers havde vi ikke fået så mange arter i bogen.

Klaus viste nogle af arbejdsgruppens værker i form af opsætning af bænke, rydninger på eng, opskæring af væltede træer, ringning af træer samt friholdelse af elhegn.

Efterårstur i Svartingedalen – foto Ole Pedersen

Bornholms Regionskommune hjælper arbejdsgruppen meget, hvis der er store eller farlige træer der skal fjernes.
Engene græsses af geder og der forventes indsat køer. Det betaler Fugleværnsfonden hvert år 30.000 kr. for.
Fugleværnsfonden betaler også arbejdsredskaber og materialer, som arbejdsgruppen bruger.

På den videre tur sås og hørtes Gærdesmutte, Rødhals, Grønsisken, Spurvehøg. Vi så nogle af de 42 fuglekasser arbejdsgruppen havde opsat. Resultatet heraf hører vi om på en senere tur.

På vejen ned i dalen fulgte vi stien neden om Jættebujl, som er en stor sten oppe på dalsiden. Ikke mange havde mod på den stejle nedgang fra stenen i det fedtede føre, selv om der er opsat reb til at holde i. Den ca. 25 tons tunge sten blev kastet af troldtøj mod Klemensker kirke, siger sagnene. Der blev vist kastet mange store sten efter kirker i det danske land!
Videre så vi Kvækerfinke, Pibeand, Stillits, Bjergirisk, Bjergvipstjert, Sjagger.

Stillits i Svartingedalen – foto Ole Pedersen

Vi gik op i det gamle stenbrud, hvor arbejdsgruppen har lavet bænke og borde. Her kunne vi se gedernes arbejde. Ørnebregner og Japansk Pileurt må arbejdsgruppen fjerne. Det klarer gederne ikke. Der er planer om at lave en sti på sydsiden af en del af dalen, så man ikke skal gå ad samme sti tilbage hele vejen.

I stenbruddet var Gulspurv, Musvåge, Grågæs, Gråsisken. Rågerne fløj snakkende omkring. Vi gik lidt videre ned i dalen og vendte om for at gå tilbage samme vej, som vi var kommet.

Vi havde en glimrende tur, først i lidt småregn, men på vejen tilbage tittede solen frem. En meget vel gennemført tur hvor vi kunne glæde os over det store stykke arbejde en gruppe frivillige gør, for at give os andre gode fugleoplevelser.
Halvdelen af deltagerne mistede vi til Jættebujl på vejen tilbage. Heldigvis beholdt Jættebujl dem ikke, så de dukkede lidt senere op på P-pladsen. Her var den først ankomne halvdel næsten blæst væk. Det hjalp med underholdning af en flok Bramgæs og Grågæs på en mark i nærheden.

I alt blev 38 fuglearter set og hørt. Mange tak for god ledelse og godt selskab. Vi glæder os til næste årstidstur.
Da jeg på vejen hjem ad Rosendalevej så en vandrefalk komme jagende, blev turen mere end fuldendt.

Ole Pedersen