Bison- og fugletur til Svinemose

Der var mødt mange frem til turen i det fine vintervejr - foto Mogens Kofod

Der var mødt mange frem til turen i det fine vintervejr – foto Mogens Kofod

Siden der blev sat bisoner ud i området ved Svinemose i 2012, har der været afholdt rigtig mange ekskursioner i området af bl.a. Naturstyrelsen og NaturBornholm.
I DOF-Bornholm havde vi lyst til at lave en offentlig forårstur til lokaliteten for at se på områdets fugle og om muligt også se de 7 udsatte bisoner, der ville kunne sætte lidt ekstra kolorit på en sådan tur.
Det, der skulle have været en forårstur, viste sig at blive en regulær vintertur med tykt snedække overalt og isbelagte veje og stier.

Alligevel mødte 40 deltagere op lørdag den 16. marts for at nyde den flotte natur i indtagende sollys, lytte til de første spæde fuglestemmer samt måske få et glimt af de store pattedyr.
Mødestedet var grundet sneforholdene ændret til Lindesbjerghus og de tre ledere var Carsten Andersen, Thomas Christensen og Hanne Tøttrup. Ruten blev også tilpasset de ændrede betingelser og gik ind ad den gule rute til området nord for Svinemose. Ad denne sti var der adskillige steder tegn på bisonernes gnav på træer og grene, men ingen bisoner!

Der spejdes efter bison - foto Mogens Kofod

Der spejdes efter bison – foto Mogens Kofod

Sortmejsen sang og kaldte et par steder, Stor Flagspætte hørtes og Skovskaden skabte forvirring ved at sige som en Musvåge. I øvrigt så vi en rigtig en af denne art, ligesom en anden rovfugleart, Duehøgen, kortvarigt sås forbiflyvende.
Da hele holdet nåede til Nordre Svinemosevej fik mange af os set en Træløber, der gesvindt cirklede op ad en træstamme, inden den fløj videre til næste træ. Tæt ved i et elletræ sad både en han og hun af Lille Korsnæb og hunnen endda med redemateriale i næbbet. Hannen sad i toppen af træet og alle deltagere havde mulighed for at betragte den indgående. Nogle minutter senere forsvandt begge i sydlig retning.

Efter endnu en lille halv times søgen efter bisonflokken besluttede vi at dele holdet i 2, således at det ene hold med Carsten gik ad den kortest mulige rute tilbage til udgangspunktet, mens det andet hold med Thomas og Hanne tog en lidt længere rute øst om Svinemose og ad Søndre Svinemosevej og Christian den Tiendes Vej tilbage til bilerne.

Igen blev der set masser af spor efter bisonerne, men at fĂĄ ”liveoplevelsen” mĂĄ vente for de deltagere, der endnu aldrig har set bisonflokken. Det er jo altid godt at have noget til gode og de deltagere, jeg talte med, var i hvert fald enige om, at det havde været et par dejlige timer – bisoner eller ej – med pragtfuldt vejr i en storslĂĄet natur, hvor vi trods det vinterlige element fik set og hørt 11 fuglearter.

​​​​​Hanne Tøttrup