26.500 traner i tranedans

Traner ved Hornborgasjön - foto Thomas Christensen

Traner ved Hornborgasjön - foto Thomas Christensen (klik for flere billeder)

Der var forår og kurmageri luften da 18 bornholmere holdt en tidlig påskeferie i Vestre Gøtaland i Sverige, fra d. 3.-6. april 2012. Turen var arrangeret af DOF Bornholm, og for arrangementet stod DOFs formand Carsten Andersen og Thomas Christensen, der er medlem af DOF Bornholms turudvalg og bestyrelse.

Formålet med turen var at se de mange tusinde traners kurmageri og dans ved Hornbogasjön mellem Vänern og Vättern, og det formål blev fuldt ud opfyldt.
Luften var fuld af gjaldende trompeteren fra tranerne, da born¬holmerne ankom til dansepladsen, og i det smukkeste gyldne aftenlys så ud over Hornbogasjöns bredder med de mange tusinde traner. De store fugle dansede, skiftevis indladende og skræmmende, mens andre søgte føde og atter andre lettede eller landede.
De følgende dage blev det til flere besøg på tranepladsen, så vi så dem på forskellige tidspunkter af dagen – hver gang en stor oplevelse.
Der blev talt det største antal traner på pladsen nogen sinde i de dage – i alt 26.500 af de store fugle. Tranerne bliver talt, når de ved solnedgangstid letter i små flokke for at søge til natterastepladserne på det lave vand længere ude i området.
Derudover blev der besøgt spændende fuglelokaliteter i området, og, årstiden taget i betragtning, blev der set mange arter, 96 arter i alt, selvom de små sangere og mange vadere endnu ikke er nået op nordpå.

Urfugl ved Skövde Skjutfelt - foto Mogens Kofod

Urfugl ved Skövde Skjutfelt - foto Mogens Kofod (klik for flere billeder)

Turen var meget velarrangeret, og lokaliteterne bød på smukkeste vis på de arter, de særligt var blevet valgt efter:
Morgensol på Skövde skjutfelt i tindrende rimfrost, 10 graders frost og med spillende urfugle. Et magisk øjeblik. Urfuglene fortrak hurtigt til et træ lidt væk, men de kunne stadig fint iagttages.
Havstena-sjøn i Skövde med det fineste par af Nordisk lappedykker i intenst kurmageri.
Silverfallet syd for Timmerdala med et væld af blå anemoner og en lidt knibsk, men dog samarbejdsvillig Bjergvipstjert, der førte os hele vejen ned langs vandfaldet.
Sjön Östen mellem Skövde og Mariestad hvor der var sædgæs som håbet, og en fiskeørn, der lavede flyveøvelser. Desuden fandt vi tre morkler, forårsvampe som man sjældent ser i Danmark.

Forentorpar ängar bød på fine spætter: Grønspætte, stor flagspætte og navnebroren spætmejsen som var meget talrig og lod sig se og høre godt – en særlig oplevelse for bornholmerne. Sortspætten oplevede vi også på turen, men ikke her.
Utloppet fra Hornbogasjön bød på gråstrubet lappedykker i flere eksemplarer og på halemejser. Desuden lavede to toppede lappedykkere deres meget indtagende kurmagerdans, et meget charmerende indslag på turen. Og så var der læ.
Rovfuglene var også pænt repræsenteret med 10 arter. Især fiskeørne så vi flere steder. Og rød glente, selvfølgelig.

Forentorpa Ă„ngar - foto Thomas Christensen

Forentorpa Ă„ngar - foto Thomas Christensen

Forplejningen var udsøgt. Den første aften nåede vi frem til vandrerhjemmet kl. 20.30, efter mange timers kørsel afbrudt af ophold på fuglelokaliteter og med en fin finale med tranedans. Heldigvis havde Mogens Kofod medbragt en herlig omgang Beuf de Bourguignonne à la Millionaire til hele forsamlingen.
En aften spiste vi de lokale oste med lokale specialiteter og tilbehør på Fallbygdens Ost, en idé som Klemensker Mejeri roligt kan lade sig inspirere af. Morgenmad og frokost blev indkøbt i fællesskab og gruppens medlemmer stod på skift for morgenmads- og frokostpakkebuffet.

Fra turens start var vi begunstiget med klart, stille vejr. På den tredje dag kom der mere vind, så vi søgte de mere læ-rige lokaliteter, hvor det lød sig gøre. Desuden blev der tid til et par kulturelle indslag, med besøg hos en lokal kunstner, Löfwings Ateljé ved Broddetorp, samt ved klosteret i Arnhem. Denne lokalitet er bl.a. kendt fra Jan Guillous trilogi om tempelridderen Arn, og dele af det gamle kloster står stadig tilbage ved siden af en kirke så stor som en domkirke, så det stadig tydeligt kan ses, hvor betydningsfuldt klosteret har været før reformationen.

Fredag, sidste dag, silede det ned med slud og tøsne fra morgenstunden. Turlederne besluttede, at vi skulle prøve at nå en tidligere færge, da det ikke var vejr til at se på fugle, og vejrudsigten ikke tydede på bedring. Det vandt almindelig tilslutning. Alle var tilfredse med turens udbytte, og godt brugte efter nogle intensive dage.

Tak til Carsten og Thomas for en dejlig tur.

Fie