Tranetur til Nordvorpommern 15. -18. oktober 2009

Traner på træk - Foto Karsten Rasmussen

Traner på træk - Foto Karsten Rasmussen. Klik på foto for at se mere

16 forventningsfulde deltagere mødtes kl. 07.00 i Bornholmstrafikkens terminal under ledelse af Jens og David.
Forbavsende rolig overfart med “Hammerodde” til Rygen i vindstyrke 18 m. pr. sek. med vinden fra nord (“ettevind”) og med 3 m. høje bølger. Tæt på Rygen 2 træk af edderfugle samt havlitter, skarv og toppet lappedykker i Mukran Havn.

Vi steg ombord i to fine biler, der stod parat til os på kajen. David, som har tyskerfaring, kommunikerede vældigt med den tyske udlejer.

Kørte af sted i pænt regnvejr til Nonnensee vest for Bergen. Undervejs så vi stæreflokke og 2-3- ravne ud over markerne. Vi gjorde holdt ved søen og indtog de medbragte klemmer stående i ly for regnen under træer og under bilernes store bagklapper. Derefter begav vi os på ca. 1 km.s gang til et stort overdækket fugletårn på østsiden af søen med fin udsigt til denne. Søen med det omkringliggende naturområde med store smukke træer er led i en naturgenopretning i 1993-94. Søen har været forsøgt tørlagt til dyrkning i 2 omgange. I 1700-tallet af det nærliggende kloster ( Deraf Nonnensee!) og igen i 1963 af det daværende DDR. Der er en ca. 5 km. lang sti rundt om søen, og på vestsiden er der også et stort overdækket fugletårn.


Vi observerede mange svømmefugle på søen, især store flokke af blishøns, knarænder og knopsvaner. I den sydlige del af søen mange skarvreder i et område med mindre udgåede træer. Vi så desuden taffeland, skeand, pibeand, hvinand, troldand og toppet lappedykker. Under gangturen så vi en flot havørn med hvid hale lavt over den sydlige del af søen. Desuden sås og hørtes stillits og dompap ved søbredden.

Almindelig ryle

Almindelig ryle - Foto Karsten Rasmussen. Klik på foto for at se mere

Derefter kørte vi mod vest gennem det smukke landskab over Gingst og Wasee til Freesenort helt ude ved diget, hvor vi havde fin udsigt over enge, rørskov og vand.
Smukke restaurerede århundrede gamle bindingsværkshuse med meget store stråtage mindende om de gamle marskgårde i Sydvestjylland. 2 kredsende havørne, svaner og flyvende flyvende dobbeltbekasiner.

Kørte så mod sydøst til Stralsund. Undervejs “optankning” i et lille velassorteret supermarked, så vi kunne forsyne os med lidt “udenlandske” lækkerier. Undervejs musvåge og flere stormmåger ud over markerne.
Tyskerne gør meget ud af at udsmykke vejområderne med træer og mange steder er der fine asfalterede cykelstier langs vejene.
Over den nye enorme højbro ved Stralsund med udsigt til byens høje kirketårne ragende op over byens tage.
Vi skulle lige finde banegården, hvor den eneste udenøs deltager Ole fra Kbh. ventede. Ingen kendte ham. Han var bare DOF-medlem og ville gerne se traner, så han tilmelte sig turen og rejste selv til Stralsund via Trelleborg. Prisværdigt initiativ. Han faldt også hurtigt til.
Derefter mod vest til Barth, der er hovedbyen for Ostseeland, der er en langstrakt halvø ud for Barth bestående af Fiscland mod vest, Dars i midten og Zingst mod øst. Det meste af området er nu Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft.
Vi koncentrerede os om Zingst, fordi det er her tranerne overnatter helt ude ved den østligste spids Pramort og nærliggende sivø Grosser Werder under deres ophold i området. 2 gange årligt, forår og efterår, kommer de i 10-tusindtal under deres træk henholdsvis nordpå og sydpå. Om foråret bliver de blot få dage under deres
træk nordover, men om efteråret bliver de her i flere uger og søger føde i et 25 km. stort område inde på fastlandet indenfor Pramort. Når mørket sænker sig ved 18-tiden trækker de i tusindtal ud til sovepladserne i de store rørskove ved Pramort for at stå i knæhøjt vand ofte på eet ben i sikkerhed for fjender ( især ræve).

Vi blev velinstalleret på jugendherberget godt en km. vest for Barth placeret smukt ved kysten ved Barther Bodden. Der var en velsmagende middag parat til os med bl.a. golfboldestore kartoffelboller, en tysk specialitet. Om aftenen rødvinshygge i fællesstuen, hvor vi havde en præsentationsrunde. Flere pensionister og en del tæt på efterlønnen. Vi gik tilsyneladende alle godt i spænd. Vi tippede hver især antallet af observerede arter på hele turen. Det blev til 86 arter ialt. Vinder blev iøvrigt Karsten med 85 arter. Se Hannes liste.

Sort sol ved vandrerhjemmet - foto Thomas Christensen

Sort sol ved vandrerhjemmet - foto Thomas Christensen. Klik på foto for at se mere

D. 16.10. op kl. 07.30 i mørke for at se “sort sol” i den nærliggende rørskov.
Efter morgenmad og madpakkefabrikation et langvarigt ophold på torvet inde i Barth, da pengeautomaten kun tillod 200 kr. pr. træk og max. 5 gange i træk!. Butikker og restauranter tog kun kontanter. Så vi var rigtig kommet udenlands.
Derefter 20 min.s bilkø ved broen til Zingst, hvor vi skulle aftale cykelleje for næste dag.Undervejs så vi masser af bramgæs på græsmarkerne på Zingst. Sågar også en snegås og en indisk gås.

Vi satte madpakken til livs i et overdækket fugletårn godt beskyttet mod regnen. Fra tårnet observerede vi 4 havørne ude over vandet.
Tilbage til Barth, hvor vi bestilte bord på en fiskerestaurant på havnen.

Derefter kørte vi mod øst til Kranich-beobactungs-platz ved Gynzersee med tilhørende fugletårn, hvor vi sammen med en del tyskere kunne observere ca. 400 traner kun få hundrede m. fra os på engen foran søen. Det var jo noget af et scoop. Der var flere unger, der endnu havde bevaret deres brune barnehoved. Flere gav opvisning med tranedans og det var morsomt at se nogle af ungerne ret ubehjælpsomt forsøge sig. Man fodrer tranerne med majs for at holde dem fra landmandens afgrøder.
Desuden så vi et par havørne ude over søen og ved den nærliggende skov.
Varm chokolade/kaffe i den mobile bod på parkeringspladsen.
Herefter besøgte vi Kranich-informations-zentrum ved den lille by Gross Mohrdorf få km. længere mod nordøst. Ganske instruktivt med en flot film på stor fladskærm om tranerne. Fri entre. www.kraniche.de.
E-mail: gruidae@aol.com.

Dansende Traner - foto Mogens Kofod

Dansende Traner - foto Mogens Kofod. Klik på billedet for at se mere

Skumringen nærmede sig, så vi kørte få km. nordpå ud til kysten ved et stort overdækket fugletårn, hvor der iøvrigt var en del danskere placeret. Vi fortrak dog at stå for os selv under åben himmel. Kl. 18.35 så vi den første flok på adskillige hundrede traner trækkende ud over bugten mod vest over mod Zingst, hvor de gik ned. Vi ventede og ventede i tiltagende mørke og blæst og var næsten ved at opgive, da pludselig ved 18-tiden himlen gav lyd fra sig bag os over skoven. Og sandelig om der ikke kom traner. De væltede frem over himlen i store mængder. Den ene bølge efter den anden. Både mod syd, mod nord og lige over hovederne på os. Der gik et sus igennem os alle. Stor, stor oplevelse. Op mod 10-tusinde fugle. Og de er meget store, når man ser lige op på dem, når de kommer i lav højde lige hen over en. Alt imens de udstøder deres kraftige og vidtlydende kontaktkald. De fortsatte ud over vandet i strid modvind og vi kunne se dem gå ned ovre ved Pramort ved den østlige ende af Zingst.
Ude på vandet sejlede flere store både stille rundt med fuglekikkere på åbent dæk i den barske vind.
Vi fandt så frem til bilerne i mørket og kørte til vores restaurant i Barth: “Vinetablich” “Bei Moppi”. Højt humør og fremragende middag og stor Rostocker-pilsner til billige “østtyske” priser. Så vi bestilte bord til næste aften.

D. 17.10. Kl. 06.30. i morgengryningen gåtur langs vandet i stiv nordenvind ud langs vandet til et næs, hvorfra vi ude mod øst kunne observere tranerne under indflyvningen ude fra Zingst til dagopholdet på markerne inde på fastlandet. På tilbagevejen stæreflokke lettende fra sivene, korttået træløber, dværgmåger og sølvhejre.
Efter morgenmaden beskuelse af den 800 år gamle og meget store kirke i Barth, mens lederne atter forsøgte at skaffe kontanter. Mindetavle i kirken med navnende på mange soldater fra egnen, der døde i 1.verdenskrig, med dødsdato og dødsted lige fra Frankrig, Belgien, Flandern, til Rusland, Galisien i Polen og til Rumænien og Makedonien. Men ingen mindetavle for de faldne i 2. verdenskrig!
Derimod var der opstillet nye plancher over jødeforfølgelsene i området med flere familiers skæbner og oplysning om antijødiske love. F.eks. en lov fra 1942 der forbød jøder at holde hun, kat eller høns! Og samme år en anden lov der forbød jøder at besidde grammofonplader eller gå til frisør!
Nå, tilbage til fuglene.
Vi hentede vores lejede cykler og suste afsted i det flade land langs digerne på Zingst.
Smukke udsyn til fugtige grønne enge med græssende kreaturer og rastende gæs i store mængder. Især bramgæs og blisgæs samt knopsvaner med enkelte sangsvaner og pibesvaner.
Fandt et dejligt læ ved diget, hvor vi nød madpakken i tørvejr med udsigt til rørskov og vandet ind mod fastlandet. Hanne og Thomas så isfugl i sivene, men selv efter flittig søgning lykkedes det ikke for os andre.
Så retur mod øst og ud i nationalparken mod Pramort. Vi skulle løse billet til 5 euro pr. næse for at komme derud. Man forsøger herved at holde antallet af besøgende nede, for ikke at for styrre fuglene for meget.

Der spejdes efter traner

Der spejdes efter traner - foto Karsten Rasmussen. Klik på billedet for at se mere

Dejligt at observere den uberørte natur derude. Vidtstrakte rørskove der lyste gyldent i den nedgående sol. Ude mod nordvest kunne vi ane store klitter uden for rør og indsøer.
Og så begyndte “skuespillet”. Først opvisning af 4 store havørne lavt over vand og rørskove oppiskende store “stimer” af forskrækkede andefugle. Stor siddende havørn i havstokken. Duehøg siddende på stolpe og fortære sit bytte.
Ved 18-tiden sker det så igen. Enorme mængder af indflyvende traner, den ene bølge efter den anden, kommende inde fra fastlandet søgende ud over rørskoven og sætte sig der.
Højt humør hos alle under påvirkning af naturens under.
Så er der afslutningsvis at berette, at hjemturen gik glat. Adskillige flagermus hen over cykelstien. Et par af os blev ramt blødt i panden. Et par så også en grævling komme luntende tværs over stien foran cyklerne med halen i vejret og raspende med kløerne i asfalten.
Alt i alt godt 30 km. cykling. Alle havde varme i kinderne og var behageligt trætte.
Endnu en fremragende og velfortjent middag på vores stamrestaurant. Venligt personale, opstemt og glad stemning.
Hjemtur i rolig sø næste morgen søndag d. 18.10. med BT’s sidste sejlads fra Rygen til Rønne i år.
Tak til vores to ihærdige og omsorgsfulde turledere og chauffører.
Lone og Steen.