ForĂĄrstur til Spellinge Mose

Traner pĂĄ isen i Spellinge Mose - foto Carsten Andersen

Traner pĂĄ isen i Spellinge Mose – foto Carsten Andersen

16 morgenduelige DOF’er mødte op kl. 8.00 lørdag den 6. april ved Krashavevej/Nørregårdsvej.
Birthe havde planlagt ruten, Carsten stod for orienteringen mens Hanne tog sig af at notere arterne.

Denne dag var det forår – så ud i solen for at høre og se fuglene. Vi gik ad naturstien mod Spellinge Mose og meget snart var der en Skovskade, en enlig Stær, hvilket fik Carsten til at fortælle, at en Stær havde dræbt en Vandrefalk (joh – da man kikkede nærmere på Vandrefalken fandt man i kroppen på den næbbet af en Stær). Der var en hel del Grågæs – de trak tidligere til Sydspanien – men bliver nu for en stor dels vedkommende i Skåne eller hos os.
Der stod to Traner nede på isen i Spellinge Mose – vi kunne tydeligt høre dem og efterhånden også se dem – smukt syn. Tranerne trækker heller ikke så langt som tidligere – nu bliver mange af dem i Midt Frankrig eller endog på Rügen. Vi passerede et større spætteværksted (på tilbagevejen på turen kom 3 Store Flagspætter flyvende).

Rød Glente - foto Carsten Andersen

Rød Glente – foto Carsten Andersen

Carsten fortalte os, at Bogfinkens sang er 2-delt. 1. del er genetisk bestemt og 2. del læres individuelt og er ofte forskelligt, så forældrefuglene kan kende forskel på ungerne.

Vi nød solen og udsigten oppe fra Store Borg ud over mosen, hvor der gik mange Grågæs. Der kom en Rød Glente – ikke helt nem at genkende i hvert fald for to af deltagerne, idet halen var spredt, dog var det nemmere at genkende glenten, da den havde passeret os.
Og så var der en nyankommen Rørhøg. Oppe på den gamle jernbanelinie så vi Fuglekonger i toppene af de store graner, et enkelt Rådyr passerede længere fremme.

GrĂĄgĂĄs - foto Carsten Andersen

GrĂĄgĂĄs – foto Carsten Andersen

Vi kom nogenlunde tørskoede over på den anden side af Spellinge Mose – og her kom vi så tæt på Tranerne, at de samt de fleste af Grågæssene fløj. Mere Rørhøg, Gulspurv, Stær, Solsort, Gråkrager, Sølvmåger, Skovskader.

En dejlig, dejlig tur i godt selskab sluttede ved 10-tiden. Referenten tog til Allinge Havn og så Danmarks eneste Stellersand, undervejs både to Ravne (et par), Stære og en enkelt fouragerende og kaldende Vibe. Ved Vang Pier var der én Stor Skallesluger hun og 8-9 bejlere – morsomt at se hannerne nærmest løbe på vandet.

Med fuglevenlig hilsen
Ida Olsen