Den fedeste ørne-børne-tur

Klik på billedet og se en masse gode billeder fra turen. Foto Rowan Holloway

Klik på billedet og se en masse gode billeder fra turen. Foto Rowan Holloway

Lørdag den 5. januar klokken ufattelig tidlig om morgenen propfyldtes 6 biler med 16 børn i alderen 6 til 11 år samt en blanding af fugleinteresserede voksne fra Naturbørnehaven Lillegryn og forældre til børnene. Vi mødtes alle ved færgen i Rønne med kikkerter, varmt tøj, madkurv og søvn i øjnene. Foran lå en tur i det sydsvenske sø-område lige nord for Ystad.

I ugerne op til havde en lille gruppe af naturelskende forældre arbejdet på denne første tur i vores naturklub der skal give børn en række fede naturoplevelser i det kommende år. Den lille fuglegruppe af børn som flere indlæg her på siden tidligere har omhandlet, var alle klar da planerne om en ørnetur startede men interessen bredte sig og vi måtte geare turen til en større flok.

Hele 32 gik lørdag morgen om bord på færgen og spændingen og morgenmaden blev delt og snakken gik på om vi nu fik set ørne. Ved et bord sad Asger, Rasmus og Anton og bladrede gennem bogen Fugle i Felten og diskuterede ivrigt hvilke fugle vi måske kunne se. ”Isfuglen høre til skrigefuglene” siger Asger og de er enige om at en isfugl ville være fedt at se.

På turen som fuglemænd var Torben Kure der har mange års erfaring med rovfugle og formidling samt Morten Lilleskov -et nu ældre ungdomsmedlem af DOF-Bornholms ungdomsafdeling og så mig Sune. Jeg havde lånt en håndfuld nypudsede teleskoper lånt rundt omkring og medbragt en kasse med fuglebøger til færgeturen.
Vi ankom til Ystad lige inde solen brød horisonten og en ufattelig fed morgen lå der foran os. I den stille forstklare luft stod en flot ny bus og ventede på os og vi sagde hej til Marie og Tonny fra TV2Bornholms EKKO der var kommet herovre for at lave en reportage fra turen. Vi havde planlagt første stop på lossepladsen lige nord for Ystad -stedet er mere charmerende end man skulle tro og især denne morgen. Målet var at se flokken af Røde Glenter rejse sig fra deres fælles overnatningstræ -det nåede vi ikke helt men tæt på, for mens solen, rød og stor, stod op kunne vi nyde den ene fede glente efter den anden suse over hovederne på os, mens flokke af grågæs trak skræppende over himlen. Nok 10 Røde glenter så vi her sammen med månen i teleskop og en masse andet sjov.

En super start og nu gik turne mod Fyledalen -et kendt og foretrukne fuglested i det sydlige Sverige spækket med naturoplevelser. Dagens helt stille klare vejr er flot og skønt men kan omvendt medføre at de store tunge ørne vælger at sidde frem for at flyve så vi var lidt nervøse over den udstedte ørnegaranti… Anders Gustavson vores chaufør svingede efter ca. 20 minutter sikkert bussen ned af grusveje det sidste stykke mod Fyledalen og undervejs gjorde vi holdt ud for sortspættehuller og marker hvor tydelige vildsvinespor var pløjet i marken – ”jeg håber vi får et ordentlig lokum af et vildsvin at se” hørte jeg fra Rasmus og Asger på 9 år sige på sædet bag mig men jeg tvivlede for ikke alle ser disse sky dyr her selv om de tydeligvis er i området.

Endelig fremme i Fyledalen og den er smukkere end længe set, badet i morgensol og med rimfrost i de skyggelagte områder. Alle er spændte og da en flok børn ledt af Alf, en af medarrangørerne, stiller sig ud på en bakketop med udsigt hele over dalen, kommer turens første højdepunkt – En ULTRAFED gammel havørn sejler adstadigt gennem dalen. Dens renhvide kileformede hale ses helt tydeligt og så en ordentlig gynter at et gult næb der lyser op i morgensolen! Stor begejstring og herfra gik det slag i slag med oplevelserne. Kort efter opdager vi nemlig 4 vildsvin helt oppe på en bakketop og mod venstre en stor flok dådyr der spiser morgenmad på den solbeskinnede kløftside. Herefter høres en sortspætte i det fjerne og alle står stille og lytter da Torben fløjter på sortspætten. Få sekunder efter kommer den kragestore spætte flyvende lige ind over hovederne på os og kigger nysgerrigt ned –SUPER FEDT!

Herefter ser vi gang på gang en ny havørn i luften og alle får mulighed for at nyde ”den flyvede dør” i fri luft. I alt ses minimum 6 Havørne og nu mangler vi bare Kongeørn… og hvad sker der? –lige ud for os på dalens modside sidder en brun klump nu i med-lys. Torben havde haft en mistænksom silhuet i teleskopet ved ankomsten men skygge gjorde det svært at se detaljer. Nu havde solen nået ”klumpen” og da vi får skopet på den igen ses den smukke gyldne isse og hals KONGEØRN! det kunne bare ikke være bedre. Mange af børnene er vilde med at finde ørnene i teleskoperne og blive interviewet af TV2 men efter 1½ time bliver vi nød til at pakke sammen for at nå de sidste stop på turen. Vi fortsætter mod Krageholmsøen hvor endnu en havørn sidder flot tæt ved sin rede i søen. Det er også her vi ser stor tornskade og snakken går på den specielle måde tornskaderne bruger tornegrene til opbevaring og fastholdelse af bytte.

Godt sultne spiser vi frokost her og nogen vil måske mene en af turens højdepunkter idet en madkurv med lutter hjemmelavede madvare fra Naturbørnehaven lillegryn ventede og ikke mindst en stor kasse med 20 hjemmelavede pandekager Pablos mor havde givet ham med til turen! Turen hjemover gik med højt humor, sang og tegninger af ørne og fugle. Tak til Lillegryn Børnehaven, forældreopbakning og de top-tændte børn vi havde med i felten –det var en kæmpe stor fornøjelse.

Turen er første tur i rækken af naturture i børnehøjde med fokus på at give spændende og sjove oplevelser med naturen omkring os. Hvis du kender nogen i samme aldersgruppe som vil med ud er du meget velkommen til at skrive til redaktion@dof-bornholm.dk med tlf.nr og email så vi kan kontakte dig i fremtiden. Den 21. januar vil tv2Bornholms fede naturprogram EKKO bringe en reportage fra turen hvor du anbefales at se med.
Mvh Alf og Sune