Årets store FELTTRÆF står for døren

Ærede fuglefolk. Det årlige feltræf står for døren og hvad bedre er -det er jo her på øen. Endnu er der ikke mange Bornholmere tilmeldt og har man glemt det kan det gøres her

Feltud og Naturbutikken står bag dette trettende Felttræf i uge 42 og denne gang på Bornholm, hvor der – forhåbentlig – atter vil fejres en veritabel MEGA. Der er blevet afholdt 2 tidligere felttræf på Bornholm i 2001 og 2002 og øvrige træf er ellers foregået i Jylland. I 2001 kunne træffet byde på Lille Gulbug, Taigapiber, Lundsanger, 2 Kongeederfugle, Islom, Storpiber, store antal af Kaspiske og Middelhavssølvmåger, stort Tranetræk, mange Hvidsiskener og meget andet. I 2002 var højdepunkterne Sabinemåge og Sibirisk Hjejle, Islom, Rød- og Storpiber, Lille fluesnapper og Hvidvinget Korsnæb. Men først og fremmest vil dette træf blive husket for den famøse Gudhjemspetrel! læs mere om den her

En nyhedsupdate for felttræffet ses her

ÅRETS PROGAM ser ud som følger:

Lørdag d. 15/10 ankommer Felttræfs særbryg fra Svaneke Bryghus. Vi vil løfte sløret for vindernavnet, og herefter er der udskænkning for den nette sum af 15 kr for en halv liter fadøl. Der vil også være mulighed for, at rekvirere dette samlerobjekt, der helt eksklusivt brygges til årets felttræf på flaske, så man kan få en souvenir med hjem.
Kl.20 vil Sune Riis Sørensen, der bor og kigger fugle på Bornholm, fortælle om øens muligheder og klæde alle godt på til at ”birde” Bornholm.

Søndag d. 16/10 kl.20 vil Klaus Malling Olsen med sin vanlige fejlfri streg og lærerige feltfotos sætte os i stand til at finde en sjælden østlig trækfugl derude. Fokus vil være på et bredt spektrum af potentielle arter, bl.a de brune gulbuge og udvalgte lærker.

Mandag d. 17/10 kl. 20 kan vi byde velkommen til Jan Paul, brygmester på Svaneke Bryghus, der vil fortælle om ølbrygningens ædle kunst. Det er ikke mindst Jan Pauls fortjeneste, at Svaneke Bryghus nu om dage er landskendt for deres kvalitetsbryg, der er i udbud landet over. Vores held er, at Jan Paul selv er fugleinteresseret, og derfor har tilbudt dette eksklusive foredrag om ølbrygning.

Tirsdag d 18/10 Kl.20 handler det om Danmarks ubetingede mest spændende fugle-hotspot, Christians Ø. Jan Hjort Christensen, der igennem mange år er kommet på øen, vil fortælle om hvorfor ”Chrø” er så spændende ud fra et fuglemæssigt perspektiv og fortælle gamle historier fra øen. Christians Ø er i år med i træfområdet, og en dagstur kan varmt anbefales. Der er daglige afgange fra Gudhjem kl 10, med hjemrejse kl.14. Jan vil fortælle om hvilket vejr, der giver mange fugle på Chrø, så man designe en eventuel tur efter det men mest ”giftige” vejrudsigt.

Onsdag d.19/10 kl.20 står den på fri leg. Da Danmark i år helt usædvanligt ikke spiller nogen landskampe i uge 42, er der plads i programmet til en hyggeaften. Vi medbringer terninger til en rafle-turnering (en rigtig Christians Ø-tradition), og der står to bordfodboldborde til rådighed. Hvis nogen har nogle billeder, en film, eller måske en lille quiz med med på et USB-stik, vil det også falde i god jord. En aften, hvor vi kan sludre, spille og nyde en Felttræfbryg i godt selskab.

Torsdag d.20/10 kl.20 er det tid til det årlige hovedbrud, Den Store Gættequiz. Rasmus Strack har samlet en række billeder af mere eller mindre ubestemmelige fugle, og du kan deltage i dysten om et gavekort til Naturbutikken på 500 kr for flest rigtige gæt. Da præmiepuljen ikke blot skal tilfalde den deltager, der bruger mest tid med en fuglebog, trækker vi også lod blandt alle deltagerne om et gavekort på 300 kr til Naturbutikken.

Fredag d.21/10 kl.19 et det på med smokingen, kjolen og de sjove hatte, for felttræf2011 skal afrundes med maner. I år trækker Andreas Bruun Kristensen og Feltud i forklæderne, og kokkererer en god festmiddag, hvor der med garanti er god mad i rigelige mængder. Vi skal samtidigt have afrundet årets konkurrencer, hvor gavekortene til Naturbutikken for sjældneste fugl, næstsjældneste fugl og tip13konkurrencen overrækkes de heldige vindere. Samtidigt kan vi kåre vinderne af årets holdkonkurrence, der modtager en drikbar præmie fra Freddys vin.
Alle konkurrencer lukker kl.18 og holdenes scores skal sms’es til MKH umiddelbart efter.

Herudover kan vi tilbyde en række dags-features i felten. Disse omfatter:

– Et mågekursus med fokus på ”Bornholmsspecialiteterne” Kaspisk måge, Middelhavssølvmåge og Baltisk sildemåge med Klaus Malling Olsen. Såfremt der er mulighed for det, vil Klaus aftenen før vise fotos af de aktuelle arter og gennemgå de vigtigste kendetegn. Kurset vil blive lagt i den/de havne, der i perioden huser flest måger.

– Et kursus i bestemmelse af havænder. Rasmus Strack (The Ducktor) vil fortælle om bestemmelse af havænder på træk, og måske er vi heldige at en Kongeederfugl lægger vejen forbi, som det var tilfældet på felttræfBornholm 2001.

– Et rovfulgekursus med Klaus Malling Olsen på Dueodde. I år har været et særligt godt år for Fjeldvåge i de skandinaviske fjelde, og om vind og vejr arter sig, kan vi være heldige at opleve et enormt træk af denne lækre art, der har sit hovedtræk over Bornholm. Klaus vil fortælle os om aldersbestemmelse af fjeldvåge, og mon ikke der også kommer noget andet spændende forbi.

– For de morgenfriske tilbyder vi i forbindelse med rovfuglekurset et kursus i de årstidrelevante trækfugles kald. Morten Kofoed-Hansen og Kristoffer Hansen stiller på en god vejrudsigt op på Dueodde, der er kendt for et flot træk af småfugle, og hjælper med at sætte navne på de mange lyde fra himmelen. Mon ikke vi hører en lapværling, lidt Hedelærker og Bjergvipstjerter, og hvis vi er heldige, en Storpiber.

– En fælleslusk på Dueodde. Dueoddes klitlavninger og mosestræk lugter langt væk af, at der skal gemme sig noget sjældent derude. Vi gør en fælles indsats for at støve én af de svære ”skulkere” op en formiddag med mange fugle.

Alle feltfeatures er vejrafhængige og kommunikeres derfor ud med én dags varsel på FT@dofcall.dk. Det er MEGET vigtigt at være tilmeldt gruppen, da eventuelle ændringer i programmet ligeledes kommunikeres ud via DOFcall. Det er sket før, at en sjælden fugl har lavet rod i programmet, og vi håber naturligvis, at det samme sker i år.:-)

tekst Kristoffer Hansen, og Morten Kofod Hansen